eur:
391.37
usd:
366.71
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Üzemanyaghiány - szerdától minket is érint

Üzemanyaghiány - szerdától minket is érint

A másfél hete Texas partjainál lecsapó Harvey hurrikán több kőolajfinomító egységet is megbénított, ami üzemanyaghiányt okozott Amerikában - közölte a Portfolio elemzője, aki szerint a hiányt a globális piacról pótolták, de ez megemelte a finomított kőolajtermékek, így az üzemanyagok árát is.

Major András szerint a MOL szerdától jelentkező 9 forintos áremelésében is ez köszönhet vissza.

"Az Öbölben tengeri olajfúrókutakon zajló kitermelést kevésbé érintette a Harvey hurrikán, ezért a nyersanyagtermelésben a leállások után sem okozott áremelkedéseket, ami arra utal, hogy nem esett ki nagyobb mennyiség a piacról.

A nagy problémát a finomítóknál okozta a Harvey hurrikán,

elsősorban az üzemek bonyolultsága és elhelyezkedése miatt".

Az USA teljes finomítói kapacitás 20-25 százaléka.

"A hurrikán megérkezése előtt evakuálták a személyzetet a nagy finomítótársaságok, a viharban pedig több méteres víz alakult ki az egységekben, vagyis nem csak egyszerű leállásokról volt szó. A kieső termelés mellett veszélyhelyzet is kialakulhat, például ha bizonyos vegyi folyamatokban megszűnik egyes termékek hűtése, az garantálja, hogy a beinduló láncreakció különféle szennyeződések környezetbe jutásával és robbanásokkal fog járni" - mondta Major András.

A termelés helyreállítására vonatkozó előrejelzések hosszabb távot jósolnak, több heti nagyságrendet említenek. A finomított termékek jegyzési áraiban még mindig érzékelhető a vihar hatása.

A kieső kapacitások üzemanyaghiányt okoztak az Egyesült Államokban és Latin-Amerika jelentős részén is

- mondta a Portfolio elemzője.

"A MOL a hétfőn bejelentett áremelése kapcsán - a szokott módon - nem indokolta az ármeghatározó lépését, de erősen sejthető, hogy ez állhat a háttérben. Ilyen mértékű üzemanyagár-emelkedés régen volt a hazai piacokon.

A további áremelés sem zárható ki,

ennek megtörténte és mértéke az amerikai finomítók helyreállítási munkálatainak gyorsaságától függ" - mondta a Major András.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×