eur:
395.43
usd:
372.25
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Erről a problémáról minden mobilosnak tudnia kell

Erről a problémáról minden mobilosnak tudnia kell

Mutatjuk, mikor kell gyanakodni a világ egyik legveszélyesebb mobilos kártevőjére. A Kaspersky Lab szakértői nemrég azonosították a Svpeng mobil banki trójai új változatát, amely a keylogging funkcióval rendelkezik, vagyis el tud lopni azonosítókat és jelszavakat, amiket beírunk más alkalmazásokba. Hozzáfér a banki megerősítő sms-ekhez is.

A számítógépes tevékenységet titokban figyelő és továbbító módosított trójai olyan beírt szövegeket is ellop a feltört Android rendszerű készülékekről, mint például a banki hitelesítő adatok. A megszerzett adatok lehetővé teszik a trójai számára, hogy más jogosultságokat is biztosítson magának, valamint megakadályozza a törlésére tett kísérleteket - írta a digitalhungary.hu.

A kutatók figyelmeztetnek, hogy a készülék szoftvereinek frissítése nem véd ez ellen a trójai ellen.

A trójai a fertőzött weboldalakról hamis flash-lejátszó alkalmazásként került a kibertérbe.

Aktiválásakor engedélyt kér az úgynevezett kisegítő szolgáltatások használatára.

Ennek az egy funkciónak a kihasználásával a következő tevékenységekhez szerez jogosultságot:

  • hozzáférhet más alkalmazások felhasználói felületéhez;
  • képernyőfotót készít minden egyes alkalommal, amikor a felhasználó hozzáér a képernyőhöz;
  • hozzáférés kétlépcsős azonosítás során használt adatokhoz vagy banki hitelesítő adatokhoz.
  • Rendszergazda színtű jogosultságot adhat magának, amivel felülírhatja más alkalmazások jogait. Ez azért is fontos, mert néhány alkalmazás - főként a mobilbanki alkalmazások - nem engedik, hogy képernyőfotó készüljön róluk használat közben.

Ezenkívül alapértelmezett SMS alkalmazásként telepítheti magát, és ilyen módon képes SMS-ek küldésére és fogadására, hívások kezdeményezésére és a névjegyek olvasására is. Mindezek mellett blokkolhatja az alkalmazáshoz rendelt rendszergazda jogok törlésére irányuló kísérleteket - ezzel megakadályozza, hogy törölni lehessen a készülékről. 

A szóban forgó trójai egyelőre még nem alkalmazható széles körben, és a támadások száma is alacsony, főként Oroszország és Németország fertőzött, de felbukkant Lengyelországban is.

A Kaspersky Lab szerint a Svpeng kártevőcsalád az innovációról híres, így a világ egyik legveszélyesebb kártevőcsaládjaként ismert.

Ez volt az első trójai, amely a banki SMS-eket támadta meg azért, hogy ellopja a hitelesítő adatokat, majd blokkolja a készülékeket, miközben pénzt kér. 

A szokásos biztonsági intézkedések mellett a kutatók javasolják, hogy

a felhasználók figyeljenek arra, hogy az egyes alkalmazások további jogosultságokat ne szerezzenek.

A Kaspersky Lab termékek az alábbi néven észlelik ezt a trójait: Trojan-Banker.AndroidOS.Svpeng.ae.

Címlapról ajánljuk

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 17:01
×
×
×
×