A Magyar élelmiszerkönyv módosításának köszönhetően augusztus óta szigorúbb szabályok vonatkoznak a húskészítményekre. Eszerint virsli és párizsi elnevezéssel már csak a magasabb, a korábbi 40 százalék helyett legalább 51 százalékos hústartalmú termékek kerülhetnek forgalomba.
Ez nem jelenti azt, hogy az alacsonyabb hústartalmú áruk lekerülnek a polcokról, azonban ezeket már nem lehet párizsi vagy virsli néven eladni.
A fogyasztók a húskészítmények hátoldalán feltüntetett adatokból tájékozódhatnak az adott termék hústartalmáról – mondta a Magyar Időknek Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.
Jelezte:
a vevőknek áremelkedéssel is számolniuk kell,
elsősorban azoknál a termékeknél, amelyeknél a gyártó az élelmiszerkönyv előírásai miatt megemeli a hústartalmat, így nő az előállítási költsége is.
A hússzövetség elnöke ugyanakkor hozzátette: eddig is drágábbak voltak a magasabb hústartalmú termékek, a vásárlók a felvágottaknál és a virsliknél korábban is akár öt-hatszoros árkülönbséget is tapasztalhattak.