eur:
393.75
usd:
364.96
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Így vásárolnak az ingatlanos befektetők Budapesten és vidéken

Így vásárolnak az ingatlanos befektetők Budapesten és vidéken

Megszakadt júliusban a lefelé tartó keresleti trend az ingatlanpiacon a Duna House szerint, ugyanis július hónapban 74 pontról 79-re ugrott a Keresleti Index. Ez még így is az idei második leggyengébb szint, mégis látványos ugrás az év eleje óta tartó folyamatos esést követően.

Az ország keleti felén 217, a nyugati oldalon pedig 205 ezer forintos négyzetméteráron vették a panellakásokat júliusban. Ugyanez a típus Pesten 331, Budán pedig 367 ezer Forintért cserélt gazdát.

Téglaépítésű lakásokat Kelet-Magyarországon 308, keleten 247 ezer forintos négyzetméteráron vásároltak a vevők.Ugyanezt a típust Pesten 444, Budán 552, a Belvárosban pedig 571 ezerért vették négyzetméterenként.

Felújítandó használt lakást Kelet-Magyarországon vettek legkevésbé, a tranzakciók mindössze 5%-ában. Az ország többi részén ugyanezt a minőséget 8% körüli arányban vásárolták.

A kiváló minőségű ingatlanokat keleten vették leginkább, az esetek 37%-ában, míg a nyugati megyékben csak minden negyedik volt ilyen. Közép-Magyarországon ugyanezt a minőséget az esetek 30%-ában vásárolták.

Ennyit lehetett alkudni

Családi házakra Budapesten lehetett a legkevesebbet, 5%-ot alkudni. Pest Megyében már 6%, vidéken 9% volt erre az ingatlantípusra az átlagos alkumérték. Lakások esetén már kisebb árcsökkenést kellett az eladóknak elszenvedniük, mindössze 3-4%-ot, legyen az panel, vagy téglalakás.

Befektetők

  • A Duna House adatai szerint néhány százalékkal csökkent a befektetők jelenléte Budapesten az előző hónapokhoz viszonyítva, de így is a legerősebb csoport, amely a vevők több mint harmadát tette ki.
  • Jellemzően 29 millió Forint körül költöttek lakásokra.
  • Őket az elsőlakás-vásárlók és a nagyobba költözők követik, egyaránt 22-22 %-ot kitevő jelenlétükkel.
  • Vidéken általában a nagyobba költözők csoportja a legnépesebb, júliusban azonban a befektetők vették át azt a pozíciót.
  • A vevők 31%-a vallotta magát ennek, és 15,5 millió körüli ingatlanokat vettek. A vevők negyede elsőlakás-vásárló volt, másik negyede pedig nagyobba költöző, így a vevők köre nagyon hasonló lett a fővárosiéhoz.

Méretproblémák

Kiugró a budapesti eladók közül azok tábora, akik nagyobb lakásba szeretnének költözni. Az összes eladás szinte felében nyilatkozták, hogy ez áll az értékesítés hátterében. Második helyen szinte eltörpül a kisebbe vágyók csoportja, akik az eladások csupán 18%-ában szerepeltek.

Vidéken is a nagyobba költözők voltak a legtöbben. Az esetek 35%-ában nyilatkoztak úgy az eladók, hogy „kinőtték” előző lakásukat.

Örökölt ingatlant az eladók 27%-a értékesített, átlag 12,3 millió forintért.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×