eur:
393.93
usd:
369.07
bux:
65290.66
2024. április 19. péntek Emma
Így lehet automatikus az adónemek közötti átvezetés

Így lehet automatikus az adónemek közötti átvezetés

Az adózás rendjéről szóló törvény szerint az ügyfél kérésére történt, adónemek közötti átvezetéseket 30 napon belül köteles elvégezni az átvezetéseket a Nemzeti Adó és Vámhivatal. Bár ez általában hamarabb megtörténik, azonnali átvezetésre nincs lehetőség, a NAV ugyanis minden tételnél ellenőrzi a jogszabályi megfelelőséget - mondta Leopold Róbert, a NAV vámszakmai szóvivője az InfoRádióban.

Az adózás rendjéről szóló törvény 30 napban határozza meg az átvezetés maximális időkorlátját – mondta el a NAV vámszakmai szóvivője. Leopold Róbert hozzátette, az átvezetés és a kiutalás összekapcsolódik, ugyanis nemcsak az ügyfél által benyújtott kérelem időpontját kell figyelembe venni, hanem a túlfizetés feletti rendelkezési jog esedékességét is.

„Ha például a kérelem beérkezésének időpontjában a túlfizetés feletti rendelkezési jog nem nyílt meg – a társasági adó esetében ez május 31. -, akkor az esedékességtől kell számítani a 30 napot. A kérelmek elbírásakor a NAV az adott adónem egyenlege mellett megvizsgálja azt is, hogy az adófizető más adónemen fennálló kötelezettségének is eleget tett-e. Ha igen, megtörténik az átvezetés és a kiutalás.”

Azonnali átvezetés azért nem lehetséges, mert időbe telik, amíg az adóhivatal minden feltételt, adónemet átvizsgál, ennek van átfutási ideje – tette hozzá a NAV vámszakmai szóvivője.

„Abban az esetben, ha az adófizető nem az adott adónembe fizet be, az adóhivatalnál hiányként jelentkezik, a NAV-nak ki derítenie, hogy az ügyfél eleget tett-e az adófizetési kötelezettségének. A rendszer automatikus kiegyenlítődésére csak abban az esetben van lehetőség, ha az adóhivatal tudomást szerez arról, hogy a túlfizetés azért történt, mert az ügyfél egyszerre két adófizetési kötelezettségének tett eleget.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×