eur:
392.13
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A minimálbérben meglepő helyen Magyarország

A minimálbérben meglepő helyen Magyarország

Hiába a jelentős hazai minimálbér-emelés, az uniós rangsorban a sor vége felé van Magyarország, és a változás ütemét nézve hamarosan például a román minimálbér megelőzheti a magyart.

2016 végén rendkívüli bérmegállapodás született, melynek eredményeként idén 15, jövőre pedig 8 százalékkal emelkedik a minimálbér Magyarországon, de az Eurostat legfrissebb, második félévre vonatkozó adatai szerint

 a magyar minimálbér 412,6 euró volt, ami az ötödik legalacsonyabb

volt a kötelezően adandó legkisebb munkabért szabályozó tagállamok körében.

Ennél kevesebbet csak a lett és a litván (egyaránt 380 euró), a román (318,5 euró) és a bolgár ( 235,2 euró) munkavállalók kereshetnek. Fél évvel ezelőtt még a csehek is mögöttünk voltak, de az árfolyamok alakulása miatt most ismét elénk kerültek 419,9 euróval.

Előző évhez képest a változás a második legnagyobb volt Magyarországon, 16,9 százalékos, aminél csak egy tagállamban pörgött meg jobban a minimálbér, Romániában. Keleti szomszédunknál egy év alatt 36,6 százalékos volt az emelkedés mértéke. A román minimálbér alakulása ráadásul egyre fenyegetőbb, a jelenlegi ütemben 2019-ben túlszárnyalná a hazai minimálbért. 

Európában jelenleg

a legmagasabb minimálbért a luxemburgi dolgozók kapják, 1998 eurót,

ami több mint 617 ezer forintot jelent egy hónapban, mögötte pedig az írek fizetése áll 1563 euróval, vagyis több mint 480 ezer forinttal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×