eur:
393.88
usd:
369.36
bux:
65674.79
2024. április 23. kedd Béla
Sokba kerül, ha a NAV támogat

Sokba kerül, ha a NAV támogat

Támogató eljárásban keresi meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azokat, akik a lakásukat rövid távra kiadták turistáknak, és jövedelmükről az ír adóhatóság adatokat adott. Az RSM adótanácsadója azt mondta: a támogató eljárás azt jelenti, hogy bírságot, késedelmi pótlékot nem, de a meg nem fizetett adót be kell fizetni utólag. Hegedűs Sándor szerint az adó megfizetése sem lesz kevés, de ezt legalább nem fejeli meg adóbüntetés.

A támogató eljárás arról szól, hogy az adóhatóság felhívja az adózók, az ingatlanhasznosítók figyelmét arra, hogy észlelték, látták a tevékenységet, és segítő szándékkal elmondja, hogy milyen adónemben, milyen mértékben kellene megemlékezni erről egy önellenőrzés keretében – mondta Hegedűs Sándor.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ez lényegesen kisebb szankciókkal jár, mint ha ezt az adóhatóság állapítaná meg.

„Amikor ugyanis már az adóhatóság állapítja meg azt, akkor

a be nem fizetett adó 50 százalékáig bírságot állapíthat meg, illetve késedelmi pótlékot is, ami az MNB-kamat kétszerese.

Míg az önellenőrzési pótlék az MNB-kamat egyszerese” - részletezte az RSM adótanácsadója, aki szerint az önellenőrzéssel viszonylag olcsóbban meg lehet úszni.

Az adószakértő elmondta, hogy ha valaki korrigálni akar, ezért önellenőrzést végez a 2015-ös évre, akkor több adónemet számba kell vennie.

Sokba kerül, ha a NAV támogat

„Egyrészt számolnia kell a személyi jövedelemadóval – ami 2015-ben 16 százalék volt. Másrészt arra is figyelnie kell, hogy az Airbnb-sekre nem az ingatlan-bérbeadás szabályai vonatkoznak – amire speciális szabályok vonatkoznak –, hanem az általános szabályok érvényesültek. Ennek megfelelően 2015-ben 27 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetni a jövedelmek után” - ismertette Hegedűs Sándor.

Hozzátette:

a fizető vendéglátás esetében az általános forgalmi adó szabályok szerint 18 százalék áfát is fizetni kell.

„Ez is eltér az albérleti szolgáltatásoktól. Bérleti díj esetében ugyanis automatikusan és főszabály szerint áfamentes a tevékenység, a fizető vendéglátás esetében viszont nem” - fejtette ki az RSM adótanácsadója.

Hozzátette: annyi pozitívuma viszont van, hogy legalább nem a 27 százalékos, hanem a kedvezményesebb, 18 százalékos adókulcs vonatkozik rá, de mégiscsak fizetni kell.

„Azt látjuk, hogy elég szép kis csomag gyűlik így össze, de még mindig jobb, mint ha az adóhatóság kijönne, vizsgálódna,

és ha a támogató eljárás után azt tapasztalja, hogy valaki nem adta be az önellenőrzést, akkor bírságolna” - mondta az RSM adótanácsadója.

További részletek az Adóinfo című magazinban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Történelmi viszonylatban is meredek volt az, ami az építőiparban történt

Történelmi viszonylatban is meredek volt az, ami az építőiparban történt

A közelmúltban jelentős áringadozásokat láthattunk az építőiparban, főleg a pandémia és az ukrajnai háború alatt. Ez a volatilitás nem új, hiszen a korábbi válságok alatt az energiaárak hasonló kiugrását tapasztalhattuk. A jövőben sem valószínű, hogy visszatér az elmúlt évtizedek lassú árnövekedése: a jelenlegi és a következő válságok valószínűleg nyomást gyakorolnak majd az építési költségekre. Az iparágnak ezért proaktívnak kell lennie, hogy csökkentse a függőségeket és kezelje a költségkockázatokat. Ezt korszerű beszerzési gyakorlatok és kockázatkezelési stratégiák elsajátításával teheti meg – véli Timo Koskinen az Euroconstruct finn kutatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×