Infostart.hu
eur:
386.64
usd:
328.51
bux:
0
2025. december 26. péntek István
Nem biztos, hogy ezt tudta az eperről - ami amúgy is szamóca

Nem biztos, hogy ezt tudta az eperről - ami amúgy is szamóca

Édesebb a magyar eper, mint az olasz, vagy a görög, ugyanakkor azért drágább, mert a déli államokban nagyobb a hozam és a napsütés is több - mondta el az InfoRádiónak a Zöldség-Gyümölcs terméktanács felügyelő bizottságának elnöke. Apáti Ferenc hozzátette: a szabadföldi eper-szezon most kezdődik és 3-4 hétig tart.

Ránézésre a fogyasztó nemigen tud különbséget tenni az import és a hazai termésű szamóca között: ízben viszont nagyon jelentős különbség van a spanyol, görög, olasz és a hazai termékek között.

"A hazai szamóca sokkal jobb ízű, cukortartalmában, cukorsav-összetételében sokkal harmonikusabb, mint a külföldi termékek" - mondta el az InfoRádiónak  a Zöldség-Gyümölcs terméktanács felügyelő bizottságának elnöke.

Szamóca vagy eper?

• Amit mi a köznyelvben epernek hívunk, az szamóca - mondta a szakember. Epernek ugyanis az eperfa fekete és fehér gyümölcsét nevezik. Az rendszertanilag teljesen más gyümölcs, fán nő.

• A szamóca viszont egy lágyszárú gyümölcs, amit a kertészeti szaknyelvben földiepernek neveznek, de a köznyelv epernek nevezi - helytelenül. Helyesen tehát: szamóca vagy földieper.

Annak pedig Apáti Ferenc szerint klimatikus okai vannak, hogy a magyar szamóca drágább, mint a külföldről érkező társai.

"Dél-Európában, Spanyolországban, Görögországban két hónappal hamarabb kezdődik a szezon, sőt, egyes termőtájakon tél sincs.  Magyarországon viszont, ha ilyen korán szamócát akarunk, azt csak és kizárólag termesztőberendezésekben tudjuk elérni, vagyis fóliában, adott esetben plusz fűtéssel kiegészítve, szabad területen pedig állóhely-klimatizálással, párásító öntözéssel kiegészítve. Bármelyiket is nézzük, ezek a megoldások akkora pluszberuházást jelentenek, hogy az értelemszerűen drágítja a termelést a mediterrán vidékekhez képest, ahol sokkal kevesebb ráfordítással, gyakorlatilag a természet adta lehetőségekkel élve ugyanezt el lehet érni" - magyarázta Apáti Ferenc.

Ráadásul - tette hozzá - külföldön nagy átlagban kicsit magasabb színvonalú a termelés, magasabb hektáronkénti hozamokkal. Így még ha a hektáronkénti költségek magasabbak is, összességében alacsonyabb önköltséget tudnak elérni.

A hazai szamóca szezonja most kezdődik és három-négy hétig tart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szemléletváltás nélkül nem megy: a mezőgazdaság a klímaváltozás nagy vesztese

Szemléletváltás nélkül nem megy: a mezőgazdaság a klímaváltozás nagy vesztese

A 2021 és 2024 közötti négy évből háromban hazánk területének 70 százalékát aszály sújtotta. Egy uniós jelentés szerint Magyarországon 2022-ben a biogazdálkodás mindössze a termőterületek 6,3 százalékán volt jellemző, miközben az EU 2030-ra 25 százalékos célt tűzött ki. Koczóh Levente András, a Green Policy Center senior klímapolitikai szakértője vázolta, milyen változtatásokra lenne itthon szükség.
VIDEÓ
Évezredes titkok a modern luxus árnyékában: így változik meg örökre a legendás ókori főváros sorsa

Évezredes titkok a modern luxus árnyékában: így változik meg örökre a legendás ókori főváros sorsa

2025-ben az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (Asia-Pacific Economic Cooperation – APEC) csúcstalálkozóját Kjongdzsuban tartották, ez a név csak a legelszántabb történelem vagy földrajz iránt érdeklődő közönség számára lehet ismerős Magyarországon. A település pedig egykoron az ókor egyik legnagyobb királyságának volt a fővárosa, ahol máig szinte „szabadtéri múzeumként” sorjáznak az egykori emlékek. A modern idegenforgalmi kihívások ugyanakkor dilemmával szembesítik a várost, hogy megőrizze a karakterét a jövőben is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×