INFORÁDIÓ
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos

eper

magyar

külföldi

ár

Nem biztos, hogy ezt tudta az eperről - ami amúgy is szamóca

Nem biztos, hogy ezt tudta az eperről - ami amúgy is szamóca

Infostart

Édesebb a magyar eper, mint az olasz, vagy a görög, ugyanakkor azért drágább, mert a déli államokban nagyobb a hozam és a napsütés is több - mondta el az InfoRádiónak a Zöldség-Gyümölcs terméktanács felügyelő bizottságának elnöke. Apáti Ferenc hozzátette: a szabadföldi eper-szezon most kezdődik és 3-4 hétig tart.

Ránézésre a fogyasztó nemigen tud különbséget tenni az import és a hazai termésű szamóca között: ízben viszont nagyon jelentős különbség van a spanyol, görög, olasz és a hazai termékek között.

"A hazai szamóca sokkal jobb ízű, cukortartalmában, cukorsav-összetételében sokkal harmonikusabb, mint a külföldi termékek" - mondta el az InfoRádiónak  a Zöldség-Gyümölcs terméktanács felügyelő bizottságának elnöke.

Szamóca vagy eper?

• Amit mi a köznyelvben epernek hívunk, az szamóca - mondta a szakember. Epernek ugyanis az eperfa fekete és fehér gyümölcsét nevezik. Az rendszertanilag teljesen más gyümölcs, fán nő.

• A szamóca viszont egy lágyszárú gyümölcs, amit a kertészeti szaknyelvben földiepernek neveznek, de a köznyelv epernek nevezi - helytelenül. Helyesen tehát: szamóca vagy földieper.

Annak pedig Apáti Ferenc szerint klimatikus okai vannak, hogy a magyar szamóca drágább, mint a külföldről érkező társai.

"Dél-Európában, Spanyolországban, Görögországban két hónappal hamarabb kezdődik a szezon, sőt, egyes termőtájakon tél sincs.  Magyarországon viszont, ha ilyen korán szamócát akarunk, azt csak és kizárólag termesztőberendezésekben tudjuk elérni, vagyis fóliában, adott esetben plusz fűtéssel kiegészítve, szabad területen pedig állóhely-klimatizálással, párásító öntözéssel kiegészítve. Bármelyiket is nézzük, ezek a megoldások akkora pluszberuházást jelentenek, hogy az értelemszerűen drágítja a termelést a mediterrán vidékekhez képest, ahol sokkal kevesebb ráfordítással, gyakorlatilag a természet adta lehetőségekkel élve ugyanezt el lehet érni" - magyarázta Apáti Ferenc.

Ráadásul - tette hozzá - külföldön nagy átlagban kicsit magasabb színvonalú a termelés, magasabb hektáronkénti hozamokkal. Így még ha a hektáronkénti költségek magasabbak is, összességében alacsonyabb önköltséget tudnak elérni.

A hazai szamóca szezonja most kezdődik és három-négy hétig tart.

Kapcsolódó hang

Nem eper, hanem szamóca, és most kezdődik a szezonja
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018