eur:
394.36
usd:
369.63
bux:
65210.08
2024. április 19. péntek Emma
Nem biztos, hogy ezt tudta az eperről - ami amúgy is szamóca

Nem biztos, hogy ezt tudta az eperről - ami amúgy is szamóca

Édesebb a magyar eper, mint az olasz, vagy a görög, ugyanakkor azért drágább, mert a déli államokban nagyobb a hozam és a napsütés is több - mondta el az InfoRádiónak a Zöldség-Gyümölcs terméktanács felügyelő bizottságának elnöke. Apáti Ferenc hozzátette: a szabadföldi eper-szezon most kezdődik és 3-4 hétig tart.

Ránézésre a fogyasztó nemigen tud különbséget tenni az import és a hazai termésű szamóca között: ízben viszont nagyon jelentős különbség van a spanyol, görög, olasz és a hazai termékek között.

"A hazai szamóca sokkal jobb ízű, cukortartalmában, cukorsav-összetételében sokkal harmonikusabb, mint a külföldi termékek" - mondta el az InfoRádiónak  a Zöldség-Gyümölcs terméktanács felügyelő bizottságának elnöke.

Szamóca vagy eper?

• Amit mi a köznyelvben epernek hívunk, az szamóca - mondta a szakember. Epernek ugyanis az eperfa fekete és fehér gyümölcsét nevezik. Az rendszertanilag teljesen más gyümölcs, fán nő.

• A szamóca viszont egy lágyszárú gyümölcs, amit a kertészeti szaknyelvben földiepernek neveznek, de a köznyelv epernek nevezi - helytelenül. Helyesen tehát: szamóca vagy földieper.

Annak pedig Apáti Ferenc szerint klimatikus okai vannak, hogy a magyar szamóca drágább, mint a külföldről érkező társai.

"Dél-Európában, Spanyolországban, Görögországban két hónappal hamarabb kezdődik a szezon, sőt, egyes termőtájakon tél sincs.  Magyarországon viszont, ha ilyen korán szamócát akarunk, azt csak és kizárólag termesztőberendezésekben tudjuk elérni, vagyis fóliában, adott esetben plusz fűtéssel kiegészítve, szabad területen pedig állóhely-klimatizálással, párásító öntözéssel kiegészítve. Bármelyiket is nézzük, ezek a megoldások akkora pluszberuházást jelentenek, hogy az értelemszerűen drágítja a termelést a mediterrán vidékekhez képest, ahol sokkal kevesebb ráfordítással, gyakorlatilag a természet adta lehetőségekkel élve ugyanezt el lehet érni" - magyarázta Apáti Ferenc.

Ráadásul - tette hozzá - külföldön nagy átlagban kicsit magasabb színvonalú a termelés, magasabb hektáronkénti hozamokkal. Így még ha a hektáronkénti költségek magasabbak is, összességében alacsonyabb önköltséget tudnak elérni.

A hazai szamóca szezonja most kezdődik és három-négy hétig tart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×