eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Több pénzre van szükségünk és hosszabb ideig fizetnénk

Több pénzre van szükségünk és hosszabb ideig fizetnénk

Tavasszal meglódulhat a személyi kölcsönök piaca, van olyan bank, ahol az élénküléssel párhuzamosan a felvett hitelösszeg és a futamidő is növekedett.

Személyi kölcsönt a bankok többsége szerint akkor vesznek fel az emberek, ha valamilyen közös, jellemzően családi extra kiadás várható, vagy azt tervezik. A CIB Bank közleménye szerint az ügyfeleik többsége lakással összefüggő célokra vesz fel hitelt, lakásfelújításra jellemzően személyi kölcsönt.

Az FHB Bank szerint nemcsak a felújításokat, hanem a tavaszra-nyárra tervezett bútor-, vagy háztartási nagygépcserét is sokan hitelből oldják meg. Az OTP Bank mindehhez hozzátette, hogy a ballagások, mint kiemelt családi események is néha felmerülhetnek az okok között.

Növekvő összegek

Az OTP Bank az Inforádió kérdésére azt válaszolta: a felvett személyi kölcsönök összege az elmúlt 1-2 évben folyamatosan nőtt, a legtöbben fél- és egymillió közötti összeget vesznek fel, és a maximális futamidőt nem használják ki.

A CIB Bank adatai szerint a két évvel ezelőtti 800 ezer forinthoz képest ma 1,3 millió forint az átlagos hitelösszeg, az ügyfelek mintegy negyede a maximálisan rendelkezésre álló futamidőt választja, mely a CIB-nél 7 év. De az átlagos futamidő 4 év a banknál.

Az FHB Bank és a Takarékbank még februárban közölte, hogy ügyfelek aktívabbak a személyi kölcsönök terén, az FHB-nál 1 millió forint körüli az átlagosan felvett hitelösszeg, és 5 év az átlagos futamidő, a Takarékbanknál 7-800 ezres átlagos hitelösszegről és 3-4 éves futamidőről számoltak be.

Növekedés jöhet

A CIB Bank felmérése szerint egy-egy lakásfelújításra átlagosan 670 ezer forintot költenek az emberek, és a megkérdezettek több mint 80 százaléka tervez lakásfelújítást. A felújításhoz a tervezők negyede hitelt is igénybe venne, a szükséges összeghez pedig személyi kölcsönként hozzájutni egyszerűbb és gyorsabb is.

  • A jegybanki adatok szerint tavaly több mint 200 milliárd forintnyi személyi kölcsön kihelyezés volt.
  • Idén a banki várakozások szerint ezt túlszárnyalja a piac, egyrészt mert továbbra is nő a háztartások fogyasztása, a bérek emelkednek, és az alacsony kamatkörnyezet változatlanul vonzó az ügyfelek számára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×