eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Jön a nyugdíjprémium: tízezrekkel több jár már idén

Jön a nyugdíjprémium: tízezrekkel több jár már idén

Hosszú évek után először prémiumfizetésre számíthatnak a nyugdíjasok, mert idén a gazdasági növekedés várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, amely az egyik törvényi feltétele a nyugdíjprémiumnak.

2017-ben 4,1 százalékos, jövőre pedig 4,3 százalékos GDP-növekedéssel számol a gazdasági tárca – árulta el a Blikknek a minisztérium, így idén és jövőre is számíthatnak pluszpénzre a nyugdíjasok, mert a másik feltétel, a költségvetési ­hiánycél is teljesülni fog.

A lap számításai szerint

idén novemberben 12 ezer forint, jövő novemberben 16 ezer forint prémium jár

az átlagnyugdíjasoknak, ha bejönnek a gazdasági tárca GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzései. Ezt az összeget a nyolcvanezer forintos nyugdíjjal rendelkezők kapják a jogszabályok szerint, az ennél kisebb nyugdíjjal rendelkezőknek valamivel kevesebb jár. A 28 ezer forintos nyugdíjminimumon élők  4275, illetve 5700 forintra számíthatnak.

Novemberben nemcsak prémiumot hoz a postás a nyugdíjasoknak, hanem a tervezettnél nagyobb infláció miatt egy összegben megkapják az elmaradt nyugdíjemelés különbözetét. A jegybank legfrissebb, március végi inflációs jelentése szerint idén 2,6 százalékos lehet az infláció, a nyugdíjasok azonban 1,6 százalékos emelést kaptak idén, ezt a szabályok szerint kiegészítik a valós pénzromlással.

Ez egy átlagnyugdíjasnál a Blikk számításai szerint 25 ezer forint körüli összeg lehet, vagyis a nyugdíjprémiummal együtt

37 ezer forint pluszpénzhez

juthatnak hozzá fél év múlva. A havi 200 ezer forintos nyugdíjnál már 41 ezer forint lehet a kiegészítés, a prémiummal kiegészítve már 53 ezer forint jár a novemberi nyugdíj mellé.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény alapján a nyugdíjprémium a következő, nem túl egyszerű módon kell kiszámolni: a bruttó hazai termék növekedéséből ki kell vonni 3,5 százalékot, az így kapott összeget össze kell szorozni a novemberi nyugellátás 25 százalékával, de legfeljebb húszezer forinttal. Ez azt jelenti, hogy például egy esetleges hétszázalékos rekord GDP-növekedés esetén 70 ezer forint lenne a prémium a nyugdíjasok többségének.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×