eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Szorult helyzetbe kerülhetnek a kis lakásfejlesztők

Szorult helyzetbe kerülhetnek a kis lakásfejlesztők

Óvatosak lettek a kisebb lakásfejlesztők, mivel nehezen találnak építőipari kivitelezőt – hívta fel a figyelmet az Otthontérkép vezető elemzője. Ugyanakkor szorítja az idő a lakásépítő cégeket, ugyanis ha 5 százalékos áfával akarják értékesíteni a lakásokat, akkor mielőbb meg kell azokat építeni, az 5 százalékos áfa szabálya ugyanis 2019 végéig érvényes – tette hozzá Mester Nándor.

Elég negatív a hangulata igen sok kis és közepes ingatlanfejlesztőnek, akik attól félnek, hogy túlságosan előrehalad a piac, ők pedig nem bírják a versenyt. Ezért a legtöbben inkább visszafogják a tempót és sokkal kisebb méretű beruházást indítanak, mint amit korábban terveztek – közölte a szakértő.

„Óvatos duhaj elég sok beruházó, mert látják a kockázatokat, elsősorban a saját kockázataikat” - tette hozzá Mester Nándor.

Kifejtette: a kisebb befektetőknek sokkal kevesebb a referenciája, mint a nagyobb fejlesztőknek. Nehezebben kapnak hitelt, keményebb feltételek mellett, és nehezebben szerződnek velük az építőipari kivitelező cégek is.

„Márpedig ez utóbbi a kulcsa ma a lakásfejlesztésnek” - hangsúlyozta az Otthontérkép vezető szakértője.

„Egyre több helyről lehet hallani, hogy hat-nyolc vagy akár tíz hónapos késéssel tudnak csak elindulni a beruházások,

mert nem találnak kivitelezőt, nem találnak elegendő szakembert. Ha pedig időközben felvették a bankhitelt, akkor a kötbérnyomás egy olyan fenyegetettség, amit nem akarnak bevállalni” - mondta Mester Nándor, aki szerint kevesebb projekt jelenik meg mostanában.

Szorult helyzetbe kerülhetnek a kis lakásfejlesztők

„Megjelent ugyan egy-két nagyobb projekt, de a közepes és kisebb projektek kezdenek elmaradni. Valószínűleg arról van szó, hogy

későbbre halasztják az indulást, de túl sokat nem várhatnak”

- fogalmazott az Otthontérkép vezető szakértője.

Az áfa kérdése ugyanis nagyon égető probléma.

„A most hatályos rendelkezések szerint 5 százalékos az új építésű lakások áfája. De az a beruházó, amelyik nem tudja legkésőbb idén ősszel elkezdeni a beruházását, az vélhetően nem tudja befejezni a 2020 közepéig a saját projektjét. Utána pedig kénytelen lesz 27 százalékos áfával számolni, amit viszont a piac nem fog elviselni – legalábbis egy része biztosan nem. Emiatt van igen nagy feszültség most a piacon” - tudatta Mester Nándor.

Mindeközben a kereslet folyamatosan nő az új lakások iránt.

Ezt támogatja az is, hogy a finanszírozási feltételek folyamatosan javulnak. Éppen a napokban jelentette be több kereskedelmi bank is, hogy lazít a feltételeken, könnyebb lesz hitelt felvenni – emlékeztetett a szakértő.

Hozzátette: ez főleg azoknak segítség, akiknek az önereje nem feltétlenül van meg az induláskor, vagy túl alacsony a lakás teljes árához képest. Ez is növeli a keresletet.

„Ha pedig nő a kereslet, akkor a nagy beruházók továbbra is könnyen el tuják majd adni a lakásaikat, a kisebbeknek azonban ezekkel a nagyokkal is versenyezniük kell, és hátrányba kerülnek” - hívta fel a figyelmet az Otthontérkép vezető szakértője.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×