eur:
393.15
usd:
367.29
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Drámai a helyzet a buszsofőröknél

Drámai a helyzet a buszsofőröknél

A vidéki, a fővárosi és a regionális közlekedési cégeknél is kevés az autóbusz-vezető. Bőven negyven év felett van az átlagéletkor, és a fluktuáció is jelentős - írja a vg.hu.

A szakma általános problémája az öregedő korfa: a BKV autóbusz-vezetőinek átlagéletkora például 46, a Debreceni Közlekedési (DKV) Zrt.-nél 47, a Volánbusznál 46,7 év. A járművezetői szakmában az utóbbi években

országos szinten is fokozódik a létszámhiány,

ami az autóbusz-vezetők fluktuációjában is nyomon követhető.

Tavaly a BKV-nál tíz százalék körüli volt a munkaerőmozgás, de hasonlóan alakult a négyszáz járművezetőt foglalkoztató DKV Zrt.-nél is, ahol 2014-ben még csak hat százalékot észleltek. A csaknem 1500 autóbusz-vezetőt alkalmazó Volánbusz Zrt.-nél ennél kedvezőtlenebb a helyzet. Az autóbusz-vezetők körében tavaly 33, a teljes munkaidős dolgozók körében 30 százalékos volt a fluktuáció. A tendencia az elmúlt évekhez képest mérsékelten nőtt – közölte a Világgazdasággal a Volánbusz.

A DKV-nál a járművezetők átlagos havi bruttó bére idén várhatóan 230 ezer, üzemanyag-megtakarítással 245 ezer forint lesz, a Volánbusz autóbusz-vezetőinek átlagbére tavaly bruttó havi 264 ezer forint volt.

A Volánbusznál 2016-ban 65-70 autóbusz-vezető hiányzott, ám ez nem okozott fennakadást a közszolgáltatási feladatainak ellátásában – hangsúlyozta a társaság. Helyzetét nehezíti, hogy a központi régióban erős a munkáltatói konkurencia, a DKV-nál viszont az a nehézség, hogy Debrecenben nincs lehetőség mástól elcsábítani munkavállalókat. A BKV Zrt. a feladatok ellátásához elégséges számú autóbusz-vezetővel rendelkezik, a megrendelt szolgáltatást túlóra elrendelésével, illetve egyéb módon teljesítik, de egyre nehezebb a távozó buszsofőrök pótlása.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 07:13
×
×
×
×