eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Megvan, mennyivel nőhet még idén a nyugdíj

Megvan, mennyivel nőhet még idén a nyugdíj

A kormány tavaly az utolsó pillanatban vizsgálta felül inflációs prognózisát, ám egyre biztosabb, hogy ez is frissítésre szorul. Mindez pedig hatással lehet a nyugdíjakra: a jelenlegi állás szerint novemberben átlagosan évi 12 ezer forintos kiegészítést kaphatnak a nyugdíjasok.

A Magyar Nemzeti Bank kedden ismertette legújabb inflációs jelentésének legfontosabb számait, és az idei évre 2,6%-os átlagos áremelkedést vár.

Vagyis 1 százalékponttal magasabb lehet az idei átlagos infláció annál, mint amit a kormány vár, ez pedig az idei évi nyugdíjemelést is érinti. A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény kimondja ugyanis, hogy ha az infláció mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja a tervezett mértéket, akkor novemberben - január 1-jére visszamenőleges hatállyal - kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani.

A kormány is készül erre a lehetőségre. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis épp hétfőn azt mondta, hogy a kormány novemberben megvizsgálja a kérdést, s szükség esetén kifizetésről határoz.

A Portfolio.hu kalkulációja szerint ha abból indulunk ki, hogy a 122 ezer forinthoz jutó "átlagnyugdíjas" az év végén pótlólagos emelésben részesül, akkor

évi 12 ezer forinttal járhat jobban

a nagyobb emelésnek köszönhetően az év végén.

Ezen felül járhat még a nyugdíjasoknak egy év végi egyszeri nyugdíjprémium a várható gazdasági növekedés függvényében. Akkor örülhetnek igazán az időskorúak, ha a GDP idei növekedése 3,5% felett lesz várhatóan. Ez az összeg egy átlagos nyugdíjban részesülő nyugdíjas számára 8000 forintot jelenthet 3,9%-os várható GDP-növekedés mellett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×