eur:
393.79
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kína újabb gigantikus terjeszkedésbe kezd

Kína a következő öt évben 750 milliárd dollárt (több mint 215 ezer milliárd forint) tervez befektetni külföldön - jelentette be Csang Kao-li, az ázsiai ország miniszterelnök-helyettese szombaton a dél-kínai Hainan szigetén évente megrendezett gazdasági konferencia, a Boao Fórum Ázsiáért (BFA) megnyitóján.

A politikus hozzátette, hogy hazája így nettó befektető lesz, hiszen a következő ötéves időszakban külföldről várhatóan ennél kevesebb - mintegy 600 milliárd dollár (172 ezer milliárd forint) - befektetés érkezik az országba.

Csang arról is beszélt, hogy a következő öt évben Kína 8 ezer milliárd dollár értékben fog termékeket importálni, ráadásul a világ idegenforgalmi szektorának is az egyik nagy hajtóereje lesz, mivel állampolgárai 700 millió külföldi utat fognak megvalósítani az említett időszakban.

A kínai kormányfőhelyettes kifejtette, hogy a "nagy országoknak nem szabad megbontaniuk a stratégiai egyensúlyt a saját érdekeikért", ehelyett el kell ismerniük felelősségüket a világbéke terén, a nemzetközi ügyekben pedig konstruktív szerepet kell játszaniuk.

A 2002 óta megrendezett - "ázsiai Davosként" is emlegetett - fórum mottója idén a "Globalizáció és a szabad kereskedelem", amellyel Kína a gazdasági liberalizmust ösztönözve igyekszik szembehelyezkedni az Egyesült Államok vagy épp az Európai Unió részéről megfigyelhető protekcionista tendenciákkal.

Hszi Csin-ping kínai elnök a konferencia résztvevőinek üzenetet küldött, amelyben kifejezte azon óhaját, hogy a jelenlévők, köztük kínai és a régió más országainak üzletemberei, közösen mozdítsanak elő egy "dinamikusabb" és "fenntarthatóbb" globalizációs folyamatot.

A Boao Fórum Ázsiáért (BFA) az alapítók szándéka szerint a regionális gazdasági integrációt, az egyes ázsiai országok gazdasági fejlődését kívánja elősegíteni.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×