eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Magyarország is tárgyalhat az új Tesla-gyár befogadásáról

Magyarország is tárgyalhat az új Tesla-gyár befogadásáról

Elon Musk, a Tesla vezére tavaly novemberben jelentette be, hogy idén kiválasztják azt a helyszínt Európában, ahol a vállalat legújabb Gigafactoryje felépülhet.A Külgazdasági és Külügyminisztérium Portfolióhoz eljuttatott válaszából úgy tűnik, már Magyarország is harcolhat a gigaberuházásért.

Elon Musk, a Tesla vezére évekkel ezelőtt, amikor a Gigafactory 1 helyszínét keresték Amerikában, bedobta a tervezett beruházást a köztudatba, és várta, hogy a jelentkezők egymást túllicitálva jobbnál jobb ajánlatokkal halmozzák el. A terve bejött, az új gyárnak végül otthont adó Nevada ugyanis 1,3 milliárd dolláros értékben adott különböző kedvezményeket a Teslának, amely cserébe vállalta, hogy megvalósítja az 5 milliárd dolláros beruházást és összesen 22 500 új munkahelyet teremt a következő években - írja a Portfolio.hu.

Musk ugyanezt játssza el most Európában is. Tavaly novemberben bejelentette, hogy cége 2017-ben kiválasztja majd az újabb Gigafactory helyszínét a kontinensen, amely 5 milliárd eurós projekt, és összesen 17 ezer embernek adhat munkát.

Az európai országok egymás után jelentik be, hogy szeretnék elérni, hogy a Tesla végül náluk valósítsa meg a gigaberuházását.  Litvánia és  Svédország már komoly erőfeszítéseket tett, de a lap  megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot (KKM), hogy folytattak-e már tárgyalásokat az amerikai elektromosautó-gyártóval annak érdekében, hogy az európai Gigafactroy nálunk valósuljon meg.

A folyamatban lévő befektetői tárgyalásokról nem tudunk tájékoztatást adni

- közölte a KKM, tehát már tárgyal Magyarország a Teslával.

A tárca szerint a magyarországi járműipar területén már konkrét eredmények igazolják azt a folyamatot, hogy egyre komplexebb és bonyolultabb tevékenységek érkeznek hazánkba a járműgyártáshoz kapcsolódóan vagy attól függetlenül, önálló fejlesztési tevékenységként. A szektor esetében a két fő fejlesztési irány az önvezető autók, illetve az elektromobilitás, így Magyarország felkerülhet az e-mobilitásban tevékenykedő vállalatok, mint például a Tesla térképére a potenciális beruházási helyszínek előszűrése és kiválasztása során.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×