eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Túl ügyesek a műmézgyártók

Túl ügyesek a műmézgyártók

Magyarország támogatja az uniós mézadatbank létrehozását, hogy az ország boltjai után egész Európa megtisztuljon a silány mézutánzatoktól - közölte az InfoRádiónak nyilatkozva a földművelésügyi tárca parlamenti államtitkára, miután egy uniós mézpiaci ellenőrzés a minták több mint húsz százalékáról bebizonyította, hogy hamisítvány.

„A központi mézadatbank létrehozását Magyarország támogatja. Ebbe az adatbankban a tervek szerint összegyűjtenék azokat a cukormintákat, amelyeket a méhek etetéséhez használnak, és azokat

a mézmintákat, amik az egyes országokra jellemzőek”

- közölte Nagy István.

Erre az államtitkár szerint azért van szükség, mert a hamisítók, a műmézgyártók olyan ügyesen tudnak hamisítani, hogy rendkívül precíz,

kifinomult laboratóriumi technikára van szükség ahhoz, hogy lebuktassák őket.

„Ebben segítene a mézadatbank, amellyel igazolni lehet, hogy természetes eredetű mézről beszélünk-e” - tette hozzá Nagy István.

Legsürgetőbb feladatként említette az államtitkár azt, hogy

tisztázzák, a mézes üveg címkéjén milyen feliratok lesznek.

„Ezen nagyon sürgősen változtatni kell, hogy az európai vásárló teljesen tudatában legyen annak, hogy mikor vásárol igazi mézet és mikor vásárol hamisítványt” - indokolta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Nagy István szerint csak ezután lehet beszélni arról, hogy milyen lesz a mézadatbank, és arról, hogy hogyan lehet megakadályozni a további hamis termékek beérkezését.

Az államtitkár szerint a mézadatbank létrehozása az európai méhészközösségben és az európai fogyasztók körében is támogatókra találhat, ám a nagy mézexportőrök biztosan nem fogják ezt támogatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×