eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Itt a kormány új adója, de nem érdekli a magyarokat

Itt a kormány új adója, de nem érdekli a magyarokat

Két éve termékdíjat, most újabb adót vetnek ki a napelemek után. A szolárrendszerek iránti vásárlói kedv töretlen, ami nem meglepő, hiszen 8-10 év alatt behozza az árát az 1,2-2,5 millió forintos beruházás, így sokan borítják be a tetőt napelemekkel - írj a 24.hu.

Alaposan felkorbácsolta a kedélyeket az a minapi hír, hogy gyakorlatilag újabb adót vetnek ki a napelemekre: annak, aki napelemrendszert akar telepíttetni, áprilistól bizonyos határ felett elosztói teljesítménydíjat kell fizetnie. Ugyan indulásként

az új tarifa nulla forint

lesz, de a piaci szereplők máris a falra festették az ördögöt: nem marad ez így örökre.

Érdemes azonban egy kicsit körüljárni a témát, és ha így teszünk, más következtetésre is juthatunk. A legfontosabb talán az: a napelemek iránti fokozódó igényt megtörni aligha lesz képes a mostani zavar - írja a 24.hu.

A Magyar Napelem Iparági Egyesület (MANAP) vezetője, Szolnoki Ádám úgy gondolja, hogy bizonyos tekintetben megindokolható, és hosszabb távon elfogadható az elosztói teljesítménydíj. Most a saját áramellátásukat biztosító napelemrendszereket üzemeltető családok nagy része minimális díjat fizet az áramhálózat használatáért (ez a rendszerhasználati díj), szemben a magyar lakosság nagy részével, azokkal, akik a hagyományos módon, valamelyik nagy szolgáltatótól veszik az áramot. Azt azonban a szakember fontosnak tartja, hogy a díj tervezhető legyen és majdani mértéke érdemben ne befolyásolja a napelemrendszerek árát és így megtérülését, ne vesse vissza a megújuló energia terjedését.

A kereslet mindenesetre ütemesen bővül.

Szolnoki úgy becsüli iparági adatok alapján, hogy 2015 végén 8-9 ezer háztartásnál működött napelemrendszer, ez tavaly év végére 11-12 ezerre nőhetett. Vagyis a dinamika lenyűgöző, de még mindig nagyon kevesen oldják meg így az áramellátást (durván 4 millió háztartás van az országban).

A két évvel ezelőtt bevezetett termékdíj sem tudta eltántorítani az embereket a szolárrendszerektől. A napelem bekerülési értékének az 5-6 százalékát teheti ki az arra kivetett, az EU-átlag durván hatszorosára rúgó magyar termékdíj, márpedig amikor valaki dönt egy 1,2-2,5 millió forint közötti beruházásról (teljesítménytől függően ennyiből jön ki ma egy olyan napelemrendszer telepítése, amely egy család éves áramfogyasztását képes biztosítani, a beruházás pedig 8-10 év alatt behozza az árát), ott akár 2-3 százalékos árelőny is döntő lehet.

A sokat szidott magas magyar terhek pedig nem 2-3, hanem akár 10 százalékkal is megdrágíthatják a projektet ahhoz képest, mint ha ugyanazt a napelemet például egy Szlovákiában bejegyzett vállalkozástól rendeli meg egy magyar család.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×