INFORÁDIÓ 
2020. április 4. szombat
Izidor

kína

észak-korea

szén

import

ensz

szankció

Kína év végéig nem importál észak-koreai szenet

InfoRádió / MTI

A Phenjan ellen elrendelt ENSZ-szankciók teljesítése jegyében Kína február 19-i hatállyal felfüggeszti teljes szénimportját Észak-Koreából - közölte honlapján szombaton a kínai kereskedelmi minisztérium.

A tárca szűkszavú közleménye szerint az intézkedés az év végéig lesz érvényben.

A minisztérium azt nem közölte, miért függesztik fel az összes szállítást, de a Yonhap dél-koreai hírügynökség a múlt héten azt jelentette, hogy egy csaknem 1 millió dollár értékű észak-koreai szénszállítmányt visszautasítottak a kelet-kínai Vencsu kikötőjében. Az elutasítás egy héttel azután történt, hogy Phenjan középes hatótávolságú ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, Donald Trump amerikai elnök január 20-i beiktatása óta első ízben kihívást intézve a nemzetközi közösséghez.

Kína tavaly áprilisban egyszer már bejelentette, hogy a szankciók betartása érdekében felfüggeszti észak-koreai szénimportját, mindazonáltal hozzátette, hogy kivételeket tesz "a lakosság jólléte" érdekében, és nem korlátozta a nukleáris, illetve rakétakísérletekkel nem kapcsolatos szállításokat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa november végén elfogadott határozatában szigorította az Észak-Korea elleni szankciókat, válaszul a phenjani rezsim által szeptember 9-én végrehajtott ötödik kísérleti atomrobbantásra. A 2321-es számú BT-határozatának célja az, hogy jelentősen megkurtítsa a phenjani kommunista rezsim exportbevételeit, amelyek pénzügyileg lehetővé tennék atomfegyverprogramjának folytatását. A határozat ennek érdekében szigorúan korlátozta - 60 százalékkal, 7,5 millió tonnára csökkentette - az észak-koreai szénkivitel maximális mennyiségét. Egyben megtiltotta Észak-Korea számára a réz, a nikkel, az ezüst és a cink külföldre történő eladását, számos intézményt, valamint embert pedig utazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott.

A szén Észak-Korea egyetlen nagy mennyiségben eladható exportcikke, és szénexportjának 40 százalékban Kína a felvevőpiaca. Peking átmeneti korlátozásai ellenére tavaly Phenjan Kína negyedik legfontosabb szénszállítója volt. Az Észak-Koreából érkező kínai (nem lignitjellegű) szénimport tavaly 22,48 millió tonna volt, 14,5 százalékkal több, mint 2015-ben.

Az Egyesült Államok és Kína több mint két hónapig tartó tárgyalásokon dolgozta ki a szankciókat.

Szakértők úgy vélik, hogy Kína az egyetlen ország, amely nyomást gyakorolhatna Észak-Koreára. Kína, amely Észak-Korea legjelentősebb kereskedelmi és gazdasági partnere, elítélte ugyan a szeptemberi észak-koreai fegyverkísérletet és hozzájárult az újabb szankciókhoz, a pekingi kormány azonban mostanáig nem mutatta jelét annak, hogy hathatósabban fel kívánni lépni Phenjannal szemben. Január elején, például, felújította az észak-koreai szén importját, felfüggesztve azt a tilalmat, amelyet december elején rendelt el az Észak-Koreával szemben hozott újabb nemzetközi szankciók keretében

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pénteken a G20-országok bonni tanácskozása alkalmával megtartott kétoldalú megbeszélésen ismét azt kérte kínai kollégájától, Vang Jitől, hogy Peking minden tőle telhető módon intse józanságra Észak-Koreát, zabolázza meg Phenjan destabilizáló magatartását, amelynek legutóbbi megnyilvánulása a múlt vasárnapi ballisztikusrakéta-kísérlet volt.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018