eur:
393.82
usd:
365.1
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kína év végéig nem importál észak-koreai szenet

A Phenjan ellen elrendelt ENSZ-szankciók teljesítése jegyében Kína február 19-i hatállyal felfüggeszti teljes szénimportját Észak-Koreából - közölte honlapján szombaton a kínai kereskedelmi minisztérium.

A tárca szűkszavú közleménye szerint az intézkedés az év végéig lesz érvényben.

A minisztérium azt nem közölte, miért függesztik fel az összes szállítást, de a Yonhap dél-koreai hírügynökség a múlt héten azt jelentette, hogy egy csaknem 1 millió dollár értékű észak-koreai szénszállítmányt visszautasítottak a kelet-kínai Vencsu kikötőjében. Az elutasítás egy héttel azután történt, hogy Phenjan középes hatótávolságú ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, Donald Trump amerikai elnök január 20-i beiktatása óta első ízben kihívást intézve a nemzetközi közösséghez.

Kína tavaly áprilisban egyszer már bejelentette, hogy a szankciók betartása érdekében felfüggeszti észak-koreai szénimportját, mindazonáltal hozzátette, hogy kivételeket tesz "a lakosság jólléte" érdekében, és nem korlátozta a nukleáris, illetve rakétakísérletekkel nem kapcsolatos szállításokat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa november végén elfogadott határozatában szigorította az Észak-Korea elleni szankciókat, válaszul a phenjani rezsim által szeptember 9-én végrehajtott ötödik kísérleti atomrobbantásra. A 2321-es számú BT-határozatának célja az, hogy jelentősen megkurtítsa a phenjani kommunista rezsim exportbevételeit, amelyek pénzügyileg lehetővé tennék atomfegyverprogramjának folytatását. A határozat ennek érdekében szigorúan korlátozta - 60 százalékkal, 7,5 millió tonnára csökkentette - az észak-koreai szénkivitel maximális mennyiségét. Egyben megtiltotta Észak-Korea számára a réz, a nikkel, az ezüst és a cink külföldre történő eladását, számos intézményt, valamint embert pedig utazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtott.

A szén Észak-Korea egyetlen nagy mennyiségben eladható exportcikke, és szénexportjának 40 százalékban Kína a felvevőpiaca. Peking átmeneti korlátozásai ellenére tavaly Phenjan Kína negyedik legfontosabb szénszállítója volt. Az Észak-Koreából érkező kínai (nem lignitjellegű) szénimport tavaly 22,48 millió tonna volt, 14,5 százalékkal több, mint 2015-ben.

Az Egyesült Államok és Kína több mint két hónapig tartó tárgyalásokon dolgozta ki a szankciókat.

Szakértők úgy vélik, hogy Kína az egyetlen ország, amely nyomást gyakorolhatna Észak-Koreára. Kína, amely Észak-Korea legjelentősebb kereskedelmi és gazdasági partnere, elítélte ugyan a szeptemberi észak-koreai fegyverkísérletet és hozzájárult az újabb szankciókhoz, a pekingi kormány azonban mostanáig nem mutatta jelét annak, hogy hathatósabban fel kívánni lépni Phenjannal szemben. Január elején, például, felújította az észak-koreai szén importját, felfüggesztve azt a tilalmat, amelyet december elején rendelt el az Észak-Koreával szemben hozott újabb nemzetközi szankciók keretében

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter pénteken a G20-országok bonni tanácskozása alkalmával megtartott kétoldalú megbeszélésen ismét azt kérte kínai kollégájától, Vang Jitől, hogy Peking minden tőle telhető módon intse józanságra Észak-Koreát, zabolázza meg Phenjan destabilizáló magatartását, amelynek legutóbbi megnyilvánulása a múlt vasárnapi ballisztikusrakéta-kísérlet volt.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×