eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Mindenki a magyar légiirányítás megoldását akarja

Mindenki a magyar légiirányítás megoldását akarja

Kiemelkedő díjat nyert a HungaroControl, amelynek úttörő megoldása nemcsak a környezet kíméli, hanem a légitársaságoknak is kényelmes. Erről beszélt a HungaroControl légiforgalmi főosztályvezetője az InfoRádiónak.

Nemzetközi Minőség-Innováció díjat nyert a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat, az elismerést az Európai Minőségügyi Szervezet ítélte meg a magyarországi szabad légtérhasználat megtervezéséért - mondta a HungaroControl légiforgalmi főosztályvezetője, Bakos József. 

A Hungarian Free Route Airspace (HUFRA) nevű koncepcióval nyertek, amit 2015 február 5-én vezettek be a magyar légtérben. Ez nem termék, hanem szolgáltatási színvonal, amelyet a légitárasaságoknak fejlesztettek ki. A lényege, hogy a magyar légtérben eltörölték az összes korábbi légi útvonalat, és a be- és kilépő pontok között azóta a lehető legrövidebben, az általuk leginkább preferált nyomvonalon repülhetnek a légitársaságok.

Mindenki a magyar légiirányítás megoldását akarja

A fenntartható és környezettudatos innováció témában lett nyertes a magyar projekt, mert nem a viszonylag cikk-cakkos, hanem egyenes vonalon repülhetnek a gépek, és így kevesebb üzemanyagot használnak fel, így a környezeti terhelés, a a szén-dioxid- és a nitrogén-dioxid-kibocsátás is csökken. A brüsszeli Eurocontrol előzetes kalkulációi alapján mintegy

16 millió kilogramm szén-dioxiddal kevesebb kerül a levegőbe.

Ez mintaprojekt lehet Európában, a légitársaságok azóta több nemzetközi fórumon is kijelentették, hogy erre a megoldásra vágynak és várnak. Az osztrák és a szlovén légtérben 2016 november 8. óta szintén eltörölték a kötelező útvonalakat és a magyarhoz hasonló megoldást vezettek be.

Ez 2-3 perces repülési idő csökkenést jelent Magyarország felett, de ha ez kiterjedne más országokra, akkor nyilván az utasok számára is lenne kézzelfogható előnye.

Az uniós jogszabály 2022-től írja elő, hogy 9000 méter magasan Európában ez a szabad légtérhasználat minden államban rendelkezésre álljon. Addig végrehajtják a szükséges technológiai fejlesztéseket, és utána minden ország biztosítani tudja majd a "szabad légteret".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×