eur:
392.12
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Van, amiről a chipsadó sem tudott leszoktatni bennünket

Egészségpolitikai siker, hogy az energiaital-gyártók csökkentették termékeik koffein-, illetve taurintartalmát - nyilatkozta Bodrogi József egészségügyi közgazdász a Népszavának.

A lap emlékeztetett, hogy a chipsadó néven elhíresült népegészségügyi termékadót azért vezették be hat évvel ezelőtt, hogy a bizonyítottan sok cukrot, sót, koffeint vagy egyéb egészségkárosító anyagot tartalmazó élelmiszerekből, üdítőkből minél kevesebbet fogyasszanak az emberek, illetve a gyártók változtassanak e termékek receptúráin.

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet múlt évben nyilvánosságra hozott elemzéséből kiderül, hogy az egyes élelmiszerek büntető adóztatása bizonyos mértékben el is érte a célját, mert ezen áruk kínálata és forgalma is csökkent, illetve a gyártók 40 százaléka változtatott a receptúrán. Az adóköteles termékek forgalma több mint negyedével csökkent, míg átlagáruk 29 százalékkal emelkedett.

Bodrogi József - akinek 2011-ben miniszteri biztosként meghatározó szerepe volt a meglehetősen újszerű adónem előkészítésében - szerint azonban hiába csökkent az energiaital-gyártók termékeinek koffein- és taurintartalma, illetve ennek köszönhetően az általuk eredetileg literenként fizetendő 250 forintos adó 40 forintra, ezen italok cukortalma maradt.

A lap által idézett legutóbbi országos táplálkozás- és tápláltsági állapot vizsgálat szerint még nem hozott áttörést a magyarok életmódjában az új adónem, hozzáadott cukorból mindenki többet fogyaszt, mint évekkel ezelőtt.

Az adó nem megoldás - vélik az italgyártók

A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség szerint a magyarországi fogyasztók már most is Európa legmagasabb adóterhelése mellett juthatnak hozzá az élelmiszerekhez: a 27%-os ÁFA mellett a népegészségügyi termékadó (NETA) is növeli a termékek árát.

Az élelmiszerek megadóztatása véleményük szerint egyetlen országban sem hozott érdemi eredményt az elhízás elleni küzdelemben, Dániában például visszavonták a korábban bevezetett különadót.

Az egyes élelmiszerek megadóztatása helyett kizárólag valamennyi érintett közreműködésével, társadalmi összefogással lehetséges eredményt elérni - hangsúlyozza a szervezet.

Ennek elősegítése érdekében szövetségük is csatlakozott az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége vállalási rendszeréhez, amelynek célja, hogy az élelmiszeripari cégek, szövetségek önkéntes vállalásai (cukorcsökkentés, fogyasztók tájékoztatása, felelős reklámozás, aktív életmód rendezvények támogatása) révén hozzájáruljanak a fogyasztók kiegyensúlyozott táplálkozásához, egészségi állapota javításához, a népegészségügyi mutatók javulásához - tudatták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×