INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 19. hétfő
Huba

zöldség

hideg

tél

gyümölcs

fagykár

Itthon nem lesz fejadag, de heteket csúszik a zöldségszezon

Itthon nem lesz fejadag, de heteket csúszik a zöldségszezon

Infostart / InfoRádió

Akár három hetet is csúszhat idén a zöldségek és gyümölcsök szezonja a rendkívül hideg tél miatt - mondta az InfoRádió kérdésére a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke. Csizmadia György szerint az Angliából jelentett fejadagos korlátozásra azonban nem kell számítani a déli termékek esetében sem.

Több brit áruházlánc is korlátozást vezetett be a boltjaiban: a zöldségfélékből csak meghatározott mennyiséget vásárolhatnak a vevők, mert fogytán vannak a készletek, és a rossz időjárás miatt nem is érkezik elegendő utánpótlás Dél-Európából.

A magyar fogyasztási szokások és az áruházi kínálat eltér a nyugat-európaitól. Lényegesen kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, és nálunk a paradicsom és a paprika viszi a prímet ebben az időszakban, ráadásul nálunk dominál az olasz és a görög beszerzés - mondta az InfoRádiónak Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke, hozzátéve, hogy emiatt

nálunk hasonló hiányra nem kell számítani,

mint a brit boltokban.

"A kemény tél miatt hat-nyolchetes kiesésről is beszélhetünk, hiszen teljesen megállt a növények fejlődése. Visszazökkentünk 20-30 évvel, gyerekkoromban voltak ilyen telek" - mondta az alelnök. 

A gyümölcsöknél fagykár nem tapasztalható, csak a szamócánál lehetnek kérdőjelek a mínusz húsz fok miatt. A zöldségeknél viszont két-három hetet csúszni fog a szezonkezdet.

Kapcsolódó hang

Itthon nem lesz fejadag, de heteket csúszik a zöldségszezon
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018