eur:
394.6
usd:
370.67
bux:
65390.42
2024. április 23. kedd Béla

Elbukott a fiatalok ingyenes vonatbérlete?

Az Interrail bérlettel 22 nap alatt korlátlanul lehet utazni, így a fiatalok bejárhatták volna az Európai Unió országait.

Tavaly ősszel még arról szóltak a hírek, hogy elérhető közelségbe került az uniós fiatalok számára ingyenes Interrail vasúti bérlet megvalósulása, miután az erről szóló javaslatot Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetője is támogatásáról biztosította. 

A projekt lényege az lett volna, hogy 18 éves korában minden uniós állampolgár kapjon egyet a 22 napos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító bérletekből, hogy így bejárhassák az Európai Unió országait.

Most azonban a Financial Times brit üzleti lap uniós forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a tervezet költségeinek és megvalósíthatóságának elemzését követően elvetette a javaslatot. A projekt tervezett költsége évi kétmilliárd euró lenne, ráadásul számos logisztikai probléma is nehezítené a megvalósítást. Emellett nem mindenki tudná egyformán kihasználni, ugyanis egyeseknek a kontinentális Európába jutással kapcsolatban például külön költségei merülnének fel.

A bizottság a juttatás helyett inkább azt javasolná, hogy utazási támogatásokat kapjanak az európai iskolák.

A téma kapcsán Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke, a kezdeményezést elsőként felkaroló képviselők egyike is megszólalt, és elmondta, hogy nem kapott előzetes, hivatalos értesítést a bérletprogram esetleges blokkolásával kapcsolatban megjelent információkról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A kamatdöntés döntheti el a forint sorsát

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgathatják meg a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése lesz. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, de hétfőn egyelőre enyhe gyengüléssel indított. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×