eur:
392.72
usd:
366.5
bux:
66400.33
2024. április 25. csütörtök Márk

Óriási pénzek a személyre szabott magyar tumorterápiára

Több mint egymilliárd forinttal támogatja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap azt a kutatást, amelynek célja a személyre szabott tumorterápiában alkalmazható, könnyen változtatható szerkezetű gyógyszerjelölt vegyületek kifejlesztése.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vezette konzorcium kutatásában arra vállalkozott, hogy olyan vegyületeket állít elő, amelyek egyes komponensei az elérni kívánt hatás és a kezelendő tumor típusa szerint könnyen változtathatók. Ez a célzott terápiás eljárás lehetővé teszi a rákos betegek hatékonyabb, kevesebb mellékhatással járó kezelését.

A projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 1,2 milliárd forinttal támogatja, amelyből az ELTE részesedése mintegy 370 millió forint - közölte az egyetem.

Áttörést hozhat a rák gyógyításában

A rákos megbetegedések többségének gyógyítása a mai napig nem megoldott, különösen igaz ez a nem, vagy nehezen operálható, magas halálozási arányt mutató tumorok esetén, amilyen például a hasnyálmirigy- vagy a tüdőrák.

A kutatók nagy reményeket fűznek a célzott tumorterápiához, amely áttörést hozhat a rák gyógyításában. Ez az eljárás azon alapul, hogy a gyógykezelés során olyan gyógyszereket alkalmaznak, amelyek specifikusan a tumorsejteket ismerik fel.

Az ilyen gyógyszermolekulák általában három összetevőből állnak: a tumorellenes hatóanyagból, a tumorsejtek szelektív felismeréséért felelős irányító komponensből és az ezeket összekapcsoló egységből, amely megfelelő körülmények között elhasad, így a szabad hatóanyag kifejtheti hatását.

Úgy raknák össze, mint a legót

Mivel sokféle tumortípus ellen kell megfelelően specifikus gyógyszert készíteni, ezért a három alkotóelem sokféle kombinációjára lehet szükség. Ennek könnyű kialakítására alkalmas komponensek tárházát kívánja előállítani az a konzorcium, amely Mező Gábor tudományos tanácsadó (ELTE) vezetésével jött létre a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézete és a ComInnex Kutatás- Fejlesztési Zrt. részvételével.

A Széchenyi 2020 Program keretében támogatott kutatások eredményeként a személyre szabott célzott tumorterápiában alkalmazható mintegy száz gyógyszerjelölt előállítására alkalmas komponenst fognak létrehozni, és az ezekből elkészíthető gyógyszerjelöltek nagy részét vizsgálni is fogják a különböző tumortípusokon.

A kutatáshoz kapott támogatás segítségével 8-10 ember munkahelyét sikerül megőrizni, valamint 5-8 új kutatói és asszisztensi állást létrehozni.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×