INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

rákgyógyítás

egészségügy

elte

kutatás

lego

Óriási pénzek a személyre szabott magyar tumorterápiára

InfoRádió / MTI

Több mint egymilliárd forinttal támogatja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap azt a kutatást, amelynek célja a személyre szabott tumorterápiában alkalmazható, könnyen változtatható szerkezetű gyógyszerjelölt vegyületek kifejlesztése.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vezette konzorcium kutatásában arra vállalkozott, hogy olyan vegyületeket állít elő, amelyek egyes komponensei az elérni kívánt hatás és a kezelendő tumor típusa szerint könnyen változtathatók. Ez a célzott terápiás eljárás lehetővé teszi a rákos betegek hatékonyabb, kevesebb mellékhatással járó kezelését.

A projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 1,2 milliárd forinttal támogatja, amelyből az ELTE részesedése mintegy 370 millió forint - közölte az egyetem.

Áttörést hozhat a rák gyógyításában

A rákos megbetegedések többségének gyógyítása a mai napig nem megoldott, különösen igaz ez a nem, vagy nehezen operálható, magas halálozási arányt mutató tumorok esetén, amilyen például a hasnyálmirigy- vagy a tüdőrák.

A kutatók nagy reményeket fűznek a célzott tumorterápiához, amely áttörést hozhat a rák gyógyításában. Ez az eljárás azon alapul, hogy a gyógykezelés során olyan gyógyszereket alkalmaznak, amelyek specifikusan a tumorsejteket ismerik fel.

Az ilyen gyógyszermolekulák általában három összetevőből állnak: a tumorellenes hatóanyagból, a tumorsejtek szelektív felismeréséért felelős irányító komponensből és az ezeket összekapcsoló egységből, amely megfelelő körülmények között elhasad, így a szabad hatóanyag kifejtheti hatását.

Úgy raknák össze, mint a legót

Mivel sokféle tumortípus ellen kell megfelelően specifikus gyógyszert készíteni, ezért a három alkotóelem sokféle kombinációjára lehet szükség. Ennek könnyű kialakítására alkalmas komponensek tárházát kívánja előállítani az a konzorcium, amely Mező Gábor tudományos tanácsadó (ELTE) vezetésével jött létre a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézete és a ComInnex Kutatás- Fejlesztési Zrt. részvételével.

A Széchenyi 2020 Program keretében támogatott kutatások eredményeként a személyre szabott célzott tumorterápiában alkalmazható mintegy száz gyógyszerjelölt előállítására alkalmas komponenst fognak létrehozni, és az ezekből elkészíthető gyógyszerjelöltek nagy részét vizsgálni is fogják a különböző tumortípusokon.

A kutatáshoz kapott támogatás segítségével 8-10 ember munkahelyét sikerül megőrizni, valamint 5-8 új kutatói és asszisztensi állást létrehozni.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018