INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 26. szombat
Jusztina, Pál

turizmus

vendégéjszaka

terror

Átrajzolta a terror az európai turistatérképet

Átrajzolta a terror az európai turistatérképet

InfoRádió

Bulgáriában, Szlovákiában és Lengyelországban nőtt a legnagyobb arányban a vendégéjszakák száma 2016-ban, de Magyarországon is jelentős volt az emelkedés. A terrortámadások miatt Franciaország a nagy vesztes a turizmusban - írja az Origo.

Több mint 2,8 milliárd vendégéjszakát töltöttek el a turisták az Európai Unió szálláshelyein 2016-ban, ami 2 százalékos emelkedés az előző évhez képest – közölt éves becslést az Eurostat 2016 első tíz hónapjának adatai alapján.

Az Origo összeállítása szerint a bővülés elsősorban az EU-n kívülről érkező turistáknak köszönhető, akik 3,6 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek az unióban, mint egy évvel korábban.

A tavalyi növekedés nem érintette egyformán a tagállamokat. A legnagyobb mértékben 

Bulgáriában (17,9 százalék), Szlovákiában (16) és Lengyelországban (11,8) nőtt a vendégéjszakák száma

2016-ban. Bulgáriában, ha csak a külföldiek által eltöltött vendégéjszakákat nézzük, 21 százalékos volt az emelkedés 2015-höz képest.

A tanulmány szerint Magyarországon 8,1 százalékos volt tavaly a bővülés. Ez a külföldi vendégéjszakák 7,5 százalékos, valamint a belföldi vendégéjszakák 8,7 százalékos emelkedésének köszönhető.

A legnépszerűbb külföldi úti cél Spanyolország volt 2016-ban.

A 294 milliós spanyol eredmény az EU összes külföldi vendégéjszakáinak 22 százalékát teszi ki. Ráadásul Spanyolország a külföldiek körében 9,3, a hazaiaknál pedig 5,1 százalékkal tudta tavaly növelni a vendégéjszakákat, tehát tovább tudott erősíteni vezető pozícióján.

A második legtöbb külföldi vendégéjszakát – 196 milliót – Olaszországban regisztrálták, igaz, a félszázalékos növekedéssel ez inkább stagnálásnak nevezhető.

A legnagyobb visszaesést két olyan országban mérték, amelyek hagyományosan népszerűek az utazók körében.

Franciaországban 4,6 százalékkal, mintegy 19 millióval csökkent a vendégéjszakák száma.

A visszaesés a külföldiek körében még nagyobb, 8,7 százalékos volt, ami egyértelműen a franciaországi terrortámadásokkal magyarázható.

A tavalyi év másik vesztese az Egyesült Királyság volt, náluk 4,5 százalékkal, körülbelül 14 millió éjszakával kevesebbet töltöttek az emberek a szálláshelyeken. Ám Franciaországgal ellentétben a szigetországban emelkedett a külföldi vendégéjszakák száma (1,6 százalékkal), a belföldi vendégeknél viszont 8,3 százalékos volt a visszaesés.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018