eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nem tudja megállítani Trump a megújulók térnyerését

Nem tudja megállítani Trump a megújulók térnyerését

Egyelőre nem gyűrűztek be az olajárakba a Trump-adminisztráció lépései és tervei - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Pletser Tamás arra számít, hogy az új amerikai elnök politikája lassíthatja a megújuló energiák térnyerését, de a tendenciákat nem tudja megállítani.

„Az árakban még nem látszik, bár két konkrét akciója már volt az amerikai elnöknek, és van egy olyan akcióterv is, ami komoly mozgást hozna majd a piacon” - vázolta az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

Kifejtette: a két akcióterv, ami már megvalósult, a két olajvezeték: a Keystone XL és a Dakota Access olajvezeték megnyitása.

Pletser Tamás emlékeztetett: mindkét esetben környezetvédelmi és egyéb okok miatt tiltakozások voltak. Az Obama-adminisztráció ezeknek a vezetékeknek az engedélyezését megtiltotta, ám úgy tűnik, hogy most mindkét vezeték felépítése elindulhat.

„A Keystone XL egyébként a kanadai olajtermelésnek jelenthet egy nagyon komoly pluszt, illetve az amerikai olajfinomítói szektornak, amely így közvetlen eléréshez juthat a kanadai nehézkőolajhoz. A Dakota Access pedig a Bakken nevű palaolaj-mező fellendülését indíthatja be” - részletezte a szakember.

Az elemző kiemelte: egy olyan tényező van, ami most nagyon izgatja a piacot, az a bizonyos border tax, más néven az import vám bevezetése.

„A Trump-adminisztráció terve az, hogy 20 százalékos importvámot vezetne be minden termékre, többek között az olaj- és gázbehozatalra is. Ez azért érdekes, mert ebben az esetben komoly áremelkedés történhet a WTI, vagyis az amerikai könnyűolaj esetében. Ez az áremelkedés becslések szerint megegyezhet az adó mértékével, tehát ez 20 százalékos WTI-emelkedés következhet be” - mondta az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

Ez a szakértő szerint lényegében azt jelenti, hogy az amerikai fogyasztók és finomítók számára drágább lesz a kőolaj, míg

az amerikai palaolaj-termelők ebből komolyan kereshetnek,

hiszen a terméküket lényegesen magasabb áron tudják majd eladni, ha ezt a vámot bevezeti a Trump-kormányzat.

Arra a kérdésre, hogy mire kell számítani az új amerikai adminisztrációtól az energia területén, Pletser Tamás úgy válaszolt, hogy nyilvánvalóan megpróbálják majd egyszerűsíteni a hagyományos kitermelés – az olaj, a gáz, a kőszén – támogatását, segíteni fogják ezeket az iparágakat különböző enyhítésekkel.

„Ilyen lehet például a klímavédelmi megállapodásokból való kilépés,

vagy például az, hogy a szövetségi területeken is engedélyezni fogják a kőolaj- és földgázkitermelést. Tehát mindenképpen a kínálati oldalt növelni fogják” - közölte az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

„Másrészt azonban a világban van egy nagyon komoly megújuló-forradalom, ami elérte az Egyesült Államokat is. Napenergia-beruházások vannak például Kaliforniában, vagy az amerikai vadnyugaton, a középső részen komoly szélenergia-beruházásokat látunk” - tette hozzá Pletser Tamás.

Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint a világ alapvetően ebbe az irányba fog menni.

„A Trump-politika ugyan némileg lassítja a megújulók térnyerését, de önmagát a forradalmat nem fogja tudni megállítani”

- véli Pletser Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×