eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Ön jól jár a lakástakarék-szabályok változásaival?

Három hónap helyett kettőre rövidül a lakástakarék-megtakarítások kiutalása a július elsejétől kötött szerződéseknél - hívta fel a figyelmet a Portfolio elemzője. Palkó István szerint emiatt minimálisan változhat az egységesített kamat, hiszen egy hónappal rövidebb ideig fog kamatozni az összegyűlt megtakarítás.

Változik a lakástakarék-pénztári termékek úgynevezett kiutalási időszaka, ami azt jelenti, hogy a megtakarítóknak eddig három hónapot kellett várni a megtakarítási időszak után, hogy hozzájussanak állami támogatással, illetve kamattal növelt pénzükhöz. Ez a három hónap kettőre fog csökkenni, tehát az ügyfelek hamarabb jutnak a pénzükhöz – magyarázta a Portfolio elemzője.

„A már megkötött szerződésekre ez nem vonatkozik, csak azokra, amelyet július 1-jét követően kötnek az ügyfelek. Változik az is, hogy évente hány alkalommal kötelesek a lakástakarék-pénztárak kiadni a pénzt az ügyfeleknek. Ez eddig évente négy volt, most hat alkalommal kell biztosítani ezt a lehetőséget” - mondta Palkó István.

A Portfolio elemzője kiemelte, a futamidő csökkenése miatt nőnie kell az egységnyi időre jutó kamatnak, ha a megtakarítási összeg változatlan, ugyanakkor egy hónappal rövidebb időre kell a lakástakarék-pénztárnak kamatot fizetnie. Ez a két hatás ellentétes irányú, ezért összességében minimális mértékben, de változhat az EBKM, az egységesített kamatmutató, ami a megtakarítás hozamát mutatja.

Palkó István hozzátette, mivel ez nem jelentős változás, nem várható, hogy a megtakarítók változtatnának a döntésükön, a lakástakarék-pénztáraknak viszont bizonyos változtatásokat meg kell tenniük a termékeikben, hogy megfeleljenek az előírásoknak.

„A lakástakarék-pénztárak azt nyilatkozták nekünk, hogy már dolgoznak azon, hogy miként módosítsanak bizonyos mutatókon, például az EBKM-változása mellett felmerül az is, hogy a szerződéses és a felvehető hitel összege minimálisan változzon, de a pontos, végleges termékjellemzőket még nem ismerjük.”

A lakástakarék-pénztárak új termékek bevezetésén nem gondolkodnak, a meglévőket kell az új jogszabályoknak megfelelően, minimálisan változtatniuk – hangsúlyozta a Portfolio elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×