eur:
394.55
usd:
369.9
bux:
65248.03
2024. április 19. péntek Emma

Jobban drágult a magyar benzin, mint Európában

Az elmúlt egy évben a magyar üzemanyagárak nagyobb mértékben emelkedtek, mint az európai átlag, ez azonban nem kizárólag a jövedékiadó-emelés eredménye - írta a Napi.hu.

A benzin ára 2016 elején euróban számolva még a negyedik legalacsonyabb volt az Európai Unióban (EU), most már csak a tizedik. A dízel tavaly a kilencedik legolcsóbb volt, idén a 17-ik vagy ha úgy tetszik a 12-ik legdrágább - derül ki az Európai Bizottság adataiból.

Ennél is jobban mutatja a trendet, ha az üzemanyag drágulását nem euróban, hanem nemzeti valutában számoljuk. Ekkor látszik, hogy itthon 12,9 százalékkal drágult a benzin és 21,6 százalékkal a gázolaj. Ez mind a két üzemanyag-típus esetében a harmadik legmagasabb növekedés a 28-tagú EU-ban. Az átlag a benzinnél 9,7 százalék, míg a dízelnél 15,6 százalék - szintén a nemzeti valutában számolva.

Az átlagon felüli drágulás több okra vezethető vissza. Az egyik, hogy a régióban, így Magyarországon is az európai átlagnál nagyobb volt a fogyasztás bővülése, amely lehetőséget teremtett az árrések növelésére - mondta a Napi.hu-nak Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője. A hazai fogyasztás lassan a válság előtti szinthez közelít. Ezen kívül az sem "tett jót" a régiós áraknak, hogy 2015 végén nagy tűz ütött ki az északnyugat-csehországi Litvínov olajfinomítójában.

Az üzemanyagok árát az adóktól megtisztítva, euróban számolva valóban látszik, hogy az átlagnál némiképp jobban emelkedtek. Mivel azonban a forint 2017 elején közel 3 százalékkal erősebb, mint egy évvel korábban, nemzeti valutában a növekedés nem olyan kiugró.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×