eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk

A terror átrendezte a magyar utazási piacot

Bár a magyarok utazási kedve töretlen, csökkent az érdeklődés a korábban népszerűnek számító török, tunéziai és egyiptomi tengerparti helyek iránt. Volt, ahol ötödére esett vissza a magyar utasforgalom - számolt be a Világgazdaság.

Nem volt jó évük tavaly az utazási irodáknak, erre utal, hogy a charterjáratokat is igénybe vevő utazásszervezők vagyoni biztosítékának összértéke a tavalyi 11,3 milliárdról 8,5 milliárdra csökkent 2017-re a Turizmus Online összesítése szerint.

A kaucióra kötelezett utazásszervezőknek minden év október 31-ig az előző három év legmagasabb vagyoni biztosítékát kell igazolniuk a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál (MKEH) ahhoz, hogy a következő évben folytathassák tevékenységüket. A kauciót az árbevételre vetítik, a charterező cégeknél például minimum a 20 százalékát el kell érnie. Tehát az összeg csökkenése a forgalom visszaeséséről árulkodik - összegezte az eredményeket a Világgazdaság.

Leginkább a terrorfenyegetettség és a menekültválság nyomta rá a bélyegét a 2016-os utazási piacra – mondta a Világgazdaságnak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke.

Kevesebb magyar utazott a kedvelt tengerparti nyaralások helyszíneire: Törökországba, Egyiptomba és Tunéziába. A legjobban még 2015-ben is a törökországi nyaralások mentek, mivel az ottani rendkívül kedvező ár-érték aránnyal más célpont nehezen tud versenyre kelni. Ám a török puccskísérlet és a terrorcselekmények elvették a magyar utazók kedvét – annak ellenére, hogy a tengerpartot nem érintették az események –, és 2016-ban ötödére esett vissza a magyar utasforgalom.

A magyarok utazási kedve azonban töretlen, csak átrendeződik a forgalom.

Ezt jól mutatja a tengeri hajóutak dinamikus forgalomnövekedése is – fűzte hozzá a MUISZ alelnöke.

Az elmúlt években egyre több magyar próbálta ki ezeket, folyamatosan élesedett a verseny a hajótársaságok között, így már akár egy tengerparti nyaralással is vetekedő áron elérhetővé váltak.

A nem charteres utazásszervezők többsége növekedésre számít idén, hiszen a tavalyi visszaesést követően 2017-re az ötven legnagyobb iroda összesen 5,3 milliárd forint vagyoni biztosítékot igazolt a tavalyi nem egész 4 milliárd után – számolta össze a Turizmus Online.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×