INFORÁDIÓ
2021. április 14. szerda
Tibor

áfa

áfa

adó

adózás

adóváltozás

baromfihús

tojás

Nem minden drágul januárban

Infostart / InfoRádió

Jelentős, több termékre és szolgáltatásra kiterjedő áfacsökkentés lépett életbe január elsején.

Csökkent a baromfihús és az étkezési tojás általános forgalmi adója 5 százalékra, ez a Baromfi Terméktanács értékelése szerint esélyt ad az ágazatnak az előző évi sertéshús-áfacsökkentés után. A szakmai szervezet számításai szerint a baromfi termékek áfacsökkentése mintegy 55 milliárd forint fogyasztói megtakarítást jelenthet.

Szintén csökken a friss tej áfája, ami éves szinten 21 milliárd forint áfakiesést jelent a költségvetésnek. A Földművelésügyi Tárca átlagosan 10 százalékos árcsökkenéssel számolt az áfacsökkenést követően.

Az üzletláncok 2016 utolsó napjaiban sorra közölték, hogy mely termékek ára mennyivel csökken, ahogy az új évben kinyitnak az üzletek.

Idén 18 százalékra csökken az éttermi szolgáltatások áfatartalma: a helyben elfogyasztott ételek és a helyben készült, nem alkoholos italok lehetnek olcsóbbak, ha érvényesítik az áraikban a vendéglátósok az adóváltozást.

Sztankó Dániel, az RSM Hungary szakértője azt mondta, hogy az érintett vállalkozásoknak oda kell figyelniük arra, hogy mit sorolhatnak a kedvezményesebb áfakörbe.

„A házhoz szállítás kifejezetten jó példa arra, hogy mi az, ami nem tartozik a kedvezőbb adókulcs alá. Ugyanígy nem tartozik a kedvezőbb adókulcs alá az a helyzet, amikor az ételt elvitelre kéri a vendég."

"Tehát csak abban az esetben érvényes, ha klasszikus éttermi szolgáltatást nyújtanak” - figyelmeztetett a szakértő.

Csökkent az internetszolgáltatás áfamértéke is, szintén 27-ről 18 százalékra. Az első 2017-ben érkezett számlákon azonban még lehetnek olyan tételek, amelyek után még a magasabb áfát kell elszámolni.

Szintén fontos tudni, hogy az adómérséklés csak a vezetékes internetszolgáltatásra és a mobil-adatforgalomra vonatkozik, tehát ha valaki egy csomagban fizet elő több szolgáltatásra – például tv-re, telefonra és internetre -, akkor csak az utóbbi díja csökkenhet. Hogy mennyivel, azt a szolgáltatók közölték még tavaly. Pontosabban a csomagokat megbontották, és az internetszolgáltatások nettó összegét és a várható változás mértékét közölték.

Kapcsolódó hang

Nem minden drágul januárban
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018