eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nem minden drágul januárban

Jelentős, több termékre és szolgáltatásra kiterjedő áfacsökkentés lépett életbe január elsején.

Csökkent a baromfihús és az étkezési tojás általános forgalmi adója 5 százalékra, ez a Baromfi Terméktanács értékelése szerint esélyt ad az ágazatnak az előző évi sertéshús-áfacsökkentés után. A szakmai szervezet számításai szerint a baromfi termékek áfacsökkentése mintegy 55 milliárd forint fogyasztói megtakarítást jelenthet.

Szintén csökken a friss tej áfája, ami éves szinten 21 milliárd forint áfakiesést jelent a költségvetésnek. A Földművelésügyi Tárca átlagosan 10 százalékos árcsökkenéssel számolt az áfacsökkenést követően.

Az üzletláncok 2016 utolsó napjaiban sorra közölték, hogy mely termékek ára mennyivel csökken, ahogy az új évben kinyitnak az üzletek.

Idén 18 százalékra csökken az éttermi szolgáltatások áfatartalma: a helyben elfogyasztott ételek és a helyben készült, nem alkoholos italok lehetnek olcsóbbak, ha érvényesítik az áraikban a vendéglátósok az adóváltozást.

Sztankó Dániel, az RSM Hungary szakértője azt mondta, hogy az érintett vállalkozásoknak oda kell figyelniük arra, hogy mit sorolhatnak a kedvezményesebb áfakörbe.

„A házhoz szállítás kifejezetten jó példa arra, hogy mi az, ami nem tartozik a kedvezőbb adókulcs alá. Ugyanígy nem tartozik a kedvezőbb adókulcs alá az a helyzet, amikor az ételt elvitelre kéri a vendég."

"Tehát csak abban az esetben érvényes, ha klasszikus éttermi szolgáltatást nyújtanak” - figyelmeztetett a szakértő.

Csökkent az internetszolgáltatás áfamértéke is, szintén 27-ről 18 százalékra. Az első 2017-ben érkezett számlákon azonban még lehetnek olyan tételek, amelyek után még a magasabb áfát kell elszámolni.

Szintén fontos tudni, hogy az adómérséklés csak a vezetékes internetszolgáltatásra és a mobil-adatforgalomra vonatkozik, tehát ha valaki egy csomagban fizet elő több szolgáltatásra – például tv-re, telefonra és internetre -, akkor csak az utóbbi díja csökkenhet. Hogy mennyivel, azt a szolgáltatók közölték még tavaly. Pontosabban a csomagokat megbontották, és az internetszolgáltatások nettó összegét és a várható változás mértékét közölték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×