eur:
392.77
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Kamatot emelt a Fed

Kamatot emelt a amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed). A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) a piaci várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal 0,50-0,75 százalékra emelte szerdán az irányadó kamatsávot.

A Federal Reserve monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) a piaci várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal 0,50-0,75 százalékra emelte szerdán az irányadó kamatsávot.

A FOMC tagjainak előrejelzései szerint az irányadó kamat mediánja 2017-ben 1,4 százalék, 2018-ban 2,1 százalék, 2019-ben pedig 2,9 százalék lesz. A szeptemberi prognózishoz képest a 2017-es és 2019-es medián 0,3 százalékponttal, a 2018-ast pedig 0,2 százalékponttal emelkedett.

A nyíltpiaci bizottság több mint 9 év után először tavaly decemberben emelte meg a szövetségi pénz kamatlábát, amelyet előtte hét évig tartott történelmi mélységben, zéró közeli szinten, hogy ezáltal ösztönözze a gazdasági növekedést és felpörgesse az inflációt. Az elmúlt egy évben többször is a kamatemelés küszöbén állt, de hol a kedvezőtlen világgazdasági környezet, hol a Brexittel kapcsolatos aggodalmak, hol az amerikai elnökválasztás miatt változatlan szinten, a 0,25-0,50 százalékos sávban hagyta a kamatot.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×