eur:
393.66
usd:
364.85
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Így használja okosan a hiteleit a karácsonyi vásárláskor

Így használja okosan a hiteleit a karácsonyi vásárláskor

Sokan használják a karácsonyi vásárláskor a hitelkártyájukat, vagy költenek a folyószámlahitel terhére. Azt azonban nem árt tudni, hogy a hitelkártyával való vásárlásnak csak akkor nincs plusz költsége, ha a teljes felhasznált összeget időben visszatölti az ügyfél a kártyára - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

A folyószámlahitelek a lakossági bankszámlához kapcsolódnak, és az átmenete pénzhiány áthidalására szolgálnak – kezdte a fogalmak tisztázását Fülöp Zsuzsanna.

Elmondta: ez a gyakorlatban úgy működik, hogy negatívba is mehet a számlánk, vagyis ha a folyószámlánkon rendelkezésre álló fedezet elfogyott, akkor is használhatjuk a kártyánkat, mivel akkor átmegy a költésünk a folyószámla-hitelkeret terhére.

Közölte: ebben az esetben automatikusan történik az igénybe vett összegek visszatörlesztése, és amint valamilyen jóváírás történik a folyószámlánkon, akkor elsőként automatikusan a felhasznált hitelösszeget fogja kipótolni.

„Ez egy viszonylag egyszerű megoldás, amivel nagyon sokan élnek. Itt általában fedezetként elegendő a bankszámlán rendszeresen jóváírt összeg, például a havi munkabér. Más, külön fedezetet jellemzően nem kérnek a pénzügyi intézmények” - tudatta a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

A másik hitelforrás a hitelkártya.

„A hitelkártya cseles dolog, mert ha nem tudatosan használjuk, komoly problémákat is tud okozni”

- fogalmazott Fülöp Zsuzsanna.

„A hitelkártyának van egy olyan működési elve, amivel ha tisztában vagyunk és ennek megfelelően használjuk, akkor bizonyos helyzetekben kifejezetten hasznos lehet. Ha viszont nem ismerjük ezeket a feltételeket, vagy nem megfelelően használjuk, akkor komoly többletköltségeket is jelenthet” - közölte a szóvivő.

Ismertette: a hitelkártyánál mindig van egy elszámolási időszak – ez általában 30 nap –, amíg költhetjük a hitelkeret által rendelkezésre bocsátott összeget, utána pedig van egy türelmi időszak – általában 15 nap –, ami alatt pedig vissza kell törleszteni a hitelből addig felhasznált összeget.

Hozzátette: a pénzügyi intézmények általában meghatároznak egy minimum visszatörlesztendő összeget – például 2-3-4 ezer forintot.

„Sokan abba a tévedésbe esnek, hogy azt gondolják, ha ezt a 2-3-4 ezer forintot minden türelmi időszakban visszatörlesztik, akkor költség- vagy kamatmentes lesz a költésük. Ez azonban nincs így: csak abban az egy esetben lesz költség- és kamatmentes a költés a hitelkártyánál, ha ebben a türelmi időszakban a teljes felhasznált összeget midig visszatörlesztjük” - figyelmeztetett az MNB felügyeleti szóvivője.

Fülöp Zsuzsanna azt tanácsolta, a hitelkártyát lehetőség szerint készpénzfelvételre ne használjuk.

„Ebben az esetben ugyanis nincs türelmi időszak, hanem a készpénzfelvétellel egyidejűleg ráterhelődnek a jelentős kamatok és költségek a használatra” - indokolta a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×