eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elemzők szerint két évig is maradhat az alapkamat

Londoni pénzügyi elemzők szerint két évig is a jelenlegi 0,90 százalékos szinten hagyhatja alapkamatát a Magyar Nemzeti Bank (MNB), annak ellenére, hogy az idei bérmegállapodás középtávon valószínűleg növeli az inflációs nyomást.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői szerdán ismertetett helyzetértékelésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az MNB egyelőre változatlanul enyhítésre hajló alapállása a forinterősödés megállításának szándékát tükrözi, tekintettel arra, hogy a forint "makacsul" a 310 forint/eurós szint alatt jár, miközben a magyar gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben elmaradt a jegybanki várakozástól.

A ház szerint ebben a helyzetben - mivel nem tűnik úgy, hogy az MNB rövid távon kamatcsökkentésre szánná magát - a legvalószínűbb enyhítési eszközök között van a devizaswap-műveletekkel végrehajtandó további likviditásinjekció, valamint a három hónapos jegybanki betéti eszközben elhelyezhető kereskedelmi banki likviditástömeg felső összeghatárának csökkentése a jelenlegi 900 milliárd forintról.

A JP Morgan londoni elemzőinek szerdai előrejelzése szerint ugyanakkor az MNB legalább 2018 közepéig, de valószínűsíthetően inkább 2018 végéig fenntartja a 0,90 százalékos alapkamatot, jóllehet a béremelésről a kormány és a szociális partnerek között e héten létrejött megállapodás akkor már várhatóan felfelé ható nyomást gyakorol az inflációra.

A ház várakozása az, hogy az MNB a decemberi inflációs jelentésben emelni fogja a jövő évi bérnövekedésre szóló prognózisát.

A JP Morgan elemzői azonban ennek ellenére is kétségesnek tartják, hogy a jegybank a 2018 tavaszán esedékes parlamenti választások előtt kamatemelésről döntene. Ha szükségessé válik a monetáris szigorítás, az MNB azt várhatóan más eszközökkel, például a kamatfolyosó kiigazításával vagy a betéti eszközben elhelyezhető banki likviditás felső határának eltörlésével oldja meg - jósolták a JP Morgan szakértői.

Más nagy londoni házak ugyanakkor rövid távon látnak lehetőséget az MNB alapkamatának csökkentésére.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics a monetáris tanács e héten tartott kamatdöntő ülése utáni helyzetértékelésében valószínűtlennek nevezte, hogy a magyarországi infláció a következő két évben az MNB 3 százalékos központi céljának közelébe kerül.

A ház szerint az is valószínűtlen, hogy a magyar gazdaság növekedése elérné a jegybank által várt 3 százalék körüli ütemet, különös tekintettel a várakozásnál lassabb harmadik negyedévi növekedésre.

A Capital Economics véleménye szerint mindemellett az euróövezeti jegybank (EKB) is valószínűleg további gazdaságösztönző monetáris enyhítést alkalmaz.

A ház ebben a környezetben lát mozgásteret a magyarországi monetáris kondíciók szerény lazítására, és ennek alapján azzal számol, hogy 2017 első felében 0,30 százalékponttal 0,60 százalékra csökken az MNB alapkamata.

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - londoni befektetési részlegének hasonló érvelésre alapozott jelenlegi előrejelzése az, hogy az MNB jövőre 0,50 százalékra csökkenti irányadó kamatát.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×