eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Támogatja a takarékok fúzióját a kormány

Támogatja a kormány a takarékszövetkezeti rendszerben a fúziókat és továbbra is tervben van a banki és a postai szolgáltatások együttes kínálata a kisebb településeken - erről jelent meg kormányhatározat a Magyar Közlönyben.

A kormány egyetért a középtávon csökkenő, majd megszűnő állami részvétel mellett működő, szorosabb szövetkezeti hitelintézeti integráció létrehozásával - derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból.

A kormány a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos előterjesztésére áttekintette a szövetkezeti hitelintézeti integráció lehetséges fejlődési irányait. Ennek alapján egyetértett egyebek mellett a mérethatékony intézményi rendszer elérésének szükségességével, illetve ennek érdekében a szövetkezeti hitelintézeti egyesülési folyamatok elősegítésével és támogatásával.

Az integráció hatékonyabb irányítása érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete

prudenciális és a Központi Bank üzleti funkcióinak pontosabb elkülönítésére is szükség van.

A feladatok közé sorolták, hogy a tízezernél kevesebb lakosú településeken működő szövetkezeti hitelintézetek vizsgálják meg, hogy milyen üzleti lehetőségeket biztosítana számukra, ha tevékenységüket postai szolgáltatások nyújtásával bővítenék, valamint megtartanák az önkormányzati számlavezetés lehetőségét.

Ugyanezt várja a kormány a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztostól is, hogy a Magyar Posta közreműködésével vizsgálja meg a tízezer fő alatti településeken működő

postai szolgáltatóhelyek tekintetében annak lehetőségeit, hogy a pénzügyi intézmények postai szolgáltatásokat nyújtsanak.

A folyamatok lezárása utáni integráció intézményrendszerét a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) , az integráció központi és kereskedelmi bankja, a Takarékbank, az FHB Jelzálogbank, valamint a szövetkezeti hitelintézetek alkotják - áll a kormányhatározatban.

Ugyancsak szükséges a kormányhatározat szerint a szövetkezeti hitelintézeti szektor igényeihez illeszkedő korszerű, gazdaságosan üzemeltethető, a prudenciális megfelelést is biztosító, valamint az ügyfelek közös kiszolgálását támogató egységes informatikai rendszer kialakítása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×