eur:
392.85
usd:
366.32
bux:
66812.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Könnyebb lesz ezentúl bankszámlát váltani

A novembertől életbe lépett kormányrendelet alapján könnyebb és egyszerűbb lakossági bankszámlát váltani, a szabályozás növeli a bankok közötti versenyt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.

Közleményében a szaktárca hangsúlyozza: a jogszabály világosan tartalmazza, hogy a korábbi számlavezető pénzforgalmi szolgáltató nem utasíthatja vissza a fogyasztó számlaváltási meghatalmazását.

Az NGM szerint korábban a fizetésiszámla-váltáskor számos nehézség mutatkozott, egy-egy év alatt alig pár száz számlaváltás történt, miközben mintegy 9 millió lakossági bankszámla van Magyarországon.

A kormányrendelet kötelezően előírja a pénzintézeteknek, hogyan kell eljárniuk számlaváltás esetén.

Az ügyfél az új számlavezető banknak adott egyszerű meghatalmazással tudja elindítani a számlaváltást, ami alapján a pénzintézet 12 munkanapon belül elintézi az adminisztrációt.

Az új és a régi számlavezető átadja egymásnak a felhatalmazás alapján az élő állandó átutalási, beszedési megbízások, a váltás előtti 13 hónapban a beérkező rendszeres utalások adatait.

Az új szolgáltató felveszi a kapcsolatot az ügyfél partnereivel is, és értesíti őket az új számlaszámról, így leveszik ezt a terhet az ügyfél válláról, és a munkáltatónak is bejelentik, hogy mostantól az új számlaszámra utalják a fizetést.

Az eddig mintegy 20 munkanapot igénybe vevő bankváltási folyamat 12 napra csökken.

A kormányrendeletnek köszönhetően a számlaváltás életszerűbb és fogyasztóbarát lett, a szabályozás növeli a bankok közötti versenyt, az alacsonyabb díjakon, a jobb minőségű szolgáltatásokon keresztül azok a fogyasztók is nyertesei lesznek az intézkedésnek, akik maradnak eddigi számlavezető pénzintézetüknél - írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×