eur:
392.69
usd:
361.96
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf

Újragondolja a letelepedési kötvény feltételeit a kormány

A kormány újragondolja az államadósság finanszírozását, a letelepedési kötvény feltételeit - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken újságíróknak, a Díj a sikeres vállalkozásokért átadó ünnepségét követően.

"Azt szeretnénk, ha érdemben hozzá lehetne nyúlni a letelepedési kötvény kondícióihoz, az elmúlt három év során jelentősen megváltoztak a magyar államadósság finanszírozásának feltételei, ezért az év végén a kormányzat újragondolja az államadósság finanszírozásának filozófiáját" - tette hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter közölte: az eszközöket újra kell értékelni, a letelepedési kötvény is azon papírok közé tartozik, amelyik körül jelentősen megváltoztak a feltételek.

Kiemelte: azt szeretnék elérni, ha a letelepedési kötvény kamata változna, mert a mostani kamat eltér a többi piaci kamattól, és ez a magyar állam szempontjából drágább finanszírozásnak minősül. A kormány azt is el akarja érni, hogy a költségek is jelentősen csökkenjenek.

"Azt gondoljuk, ha olcsó finanszírozási forrásokat tudunk bevonni, és alacsonyabb kamatozással tudunk kötvényeket kibocsátani, akkor e kötvény feltételeinek is változniuk kell" - tette hozzá.

Elmondta, álláspontjuk szerint meg kell várni egy újabb hitelminősítői véleményt, mert lehet, hogy erre az eszközre a jelenlegi formájában nincs szükség, de nem lehet kizárni a lehetőséget, hogy a jövőben esetleg újból szükség lesz rá.

"Ha a következő időszakban nem is használjuk a mostani formájában, érdemes a fegyvertárban tartani, érdemes azon eszközök között tartani, amelyek a finanszírozásban szerepet játszhatnak" - mondta Varga Mihály.

A miniszter elmondta, eddig egymilliárd euró bevétel folyt be a letelepedési kötvényekből és a prémium euró magyar államkötvényekkel (pemák) együtt ez tette lehetővé, hogy a magyar államnak ebben az évben nem kellett "kimennie a nemzetközi tőkepiacokra, nem kellett devizakötvényt kibocsátania".

Varga Mihály megjegyezte, téved, aki a letelepedési kötvényt összeköti az alkotmányozással.

A Világgazdaságnak az Államadósság Kezelő Központra (ÁKK) hivatkozó legutóbbi híre szerint az egyenként 50 ezer euró névértékű letelepedési kötvényből áprilisban 714-et értékesített az ÁKK, míg 2016 első negyedévében összesen 528-at. A magyarországi letelepedési engedélyhez a korábbi 250 ezer euró helyett 2015. január 1-jétől már legalább 300 ezer euró értékben kell jegyezni a kötvényekből.

A lap szerint az idei értékesítések az áprilisi növekedés ellenére elmaradtak az egy évvel korábbitól. A kötvényekért a letelepedni szándékozók által kifizetett 62,1 millió euróból 56,1 millió, közel 17,7 milliárd forint folyik be a költségvetésbe, a többi a kötvényekre vevőket kereső négy társaságot illeti meg. Az ő hasznukat növeli még az a 45 ezer eurós kezelési költség is, amelyet fejenként kérnek el a kötvényt vásároló külföldiektől, akiknek mintegy 85 százaléka kínai, 7 százaléka pedig orosz.

Címlapról ajánljuk
Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Nem csak a sokasodó munka jelent komoly kihívásokat a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (Bundesnachrichtendienst – BND) számára. Legfrissebb adatok szerint a hivatal súlyos munkaerőhiánnyal küzd, ami megnehezíti a külföldi hírszerzést. Ráadásul bizonyos törvényi korlátozások sem kedveznek a munkaerő toborzásának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 25. 17:46
×
×
×
×