INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

költségvetés

ksh

gdp

államháztartási hiány

KSH: 1,7 százalékos lehet a GDP-arányos államháztartási hiány

InfoRádió / MTI

A tavalyi után az idén is alacsonyabb lehet az államháztartás hiánya a korábban előrejelzettnél, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a korábban várt GDP-arányos 2,0 százalékkal szemben 1,7 százalékot vár, 600 milliárd forint alatti deficittel számol, a tavaszi prognózisnál 104,1 milliárd forinttal alacsonyabbra - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idei második EDP-jelentéséből.

Tavaly a felülvizsgálat nyomán a korábban közöltnél 91,6 milliárd forinttal lett alacsonyabb az államháztartási hiány és 287,1 milliárd forinttal magasabb a nominális bruttó hazai termék (GDP) , ennek köszönhetően csökkentette 1,86 százalékról 1,57 százalékra a 2015-ös GDP-arányos államháztartási hiányt a KSH.

Az adatokat a KSH a túlzotthiány-eljárásról (Excessive Deficit Procedure - EDP) szóló jogszabály alapján, a nemzeti számlák európai rendszerében (ESA 2010) foglalt módszertani előírásoknak megfelelően jelentette az EU statisztikai hivatalának, az Eurostatnak - erősítette meg a hivatal hétfőn a kormányzati szektor első félévi adatairól kiadott jelentésében.

A felülvizsgált GDP-adat alapján a kormányzati szektor konszolidált bruttó (úgynevezett maastrichti) adóssága a korábban ismert 75,3 százalékról 74,7 százalékra csökkent.

A tavalyi hiány csökkenésében a központi kormányzat deficitjének 29,4 milliárd forintos csökkenése 600,6 milliárdra, illetve a helyi önkormányzatok többletének 57,1, illetve a társadalmi biztosítási alapok szufficitjének 5,1 milliárdos növekedése játszott szerepet. A felülvizsgált adatok szerint a helyi önkormányzatok 57,5, a tb-alapok 9,2 milliárd forintos többlettel zárták a tavalyi évet.

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján - 2015 végén 25 402 milliárd forint volt, 8,4 milliárddal alacsonyabb a tavaszi EDP-jelentésben közölt adatnál.

A központi kormányzat idei deficitjét 130 milliárd forinttal mérsékelte a felülvizsgált prognózis, a helyi önkormányzatok egyenlegét 37,5 milliárd forinttal javította 22,4 milliárdos deficitről 15,1 milliárdos többletre, a tb-alapok várható többletét viszont 63,3 milliárddal 78,3-ról 15,1 milliárdra csökkentette.

A GDP-arányos államadósság a tavaszi prognózisban jelzett 75 százalék helyett 73,9 százalékosra csökken és nominális értéke 271 milliárddal alacsonyabb 26 154,3 milliárdra várható.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018