eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kiszáll a dohányiparból az AXA

A dohányzás káros élettani hatásaira hivatkozva eladja a dohányipari cégekben lévő, mintegy 1,8 milliárd euró összegű érdekeltségét az AXA biztosító.

Thomas Buberl, a legnagyobb francia biztosító jövőbeli vezérigazgatója hétfőn kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy a döntésnek vannak költségei a vállalat számára, de a dohányzás miatt "emberi veszteség" és annak gazdasági költsége is hatalmas.

Az AXA közölte, hogy gyorsan és teljes egészében eladja dohányipari vállalatokban birtokolt, 200 millió euró értékű részvényeit, valamint 1,6 milliárd euró értékű dohányipari vállalati kötvényeit, és a jövőben tartózkodik mindennemű dohányipari befektetéstől. Buberl rámutatott, hogy ezzel a döntéssel ezzel hozzájárulnak a dohányzás elleni világszintű kormányzati törekvések támogatásához is.

Az AXA adatai szerint évente 6 millió ember hal meg a dohányzás miatt, és ez a szám - elsősorban a fejlődő országokban - 2030-ra várhatóan 8 millióra nő. A társadalom nagyobb árat fizet a dohányzásért, mint az alkoholfogyasztásért vagy az elhízásért.

A döntésben tükröződik az egészségbiztosítók változó szerepe, amellyel nagyobb hangsúlyt fektetnek a betegségek megelőzésére.

Az AXA korábban a szénágazatból is kivont mintegy 500 millió euró értékű befektetést, amivel párhuzamosan a fenntartható fejlődési stratégia részeként 2020-ig a jelenlegi háromszorosára, 3 milliárd euróra növelné környezetvédelmi beruházásait.

Az Unió a Nemzetközi Rákbetegség-ellenőrzésért (UICC) vezetője üdvözölte a döntést, és más cégeket is az AXA példájának követésére bátorított. "Ez a jó irányba tett, mérföldkő jelentőségű lépés" - írták.

A döntést három nappal azután jelentették be, hogy Franciaországban és Nagy-Britanniában érvénybe lépett a jelöletlen, azaz logó és megkülönböztető szín nélküli cigarettadobozról szóló szabályozás.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×