INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

Olajszállítási szerződést kötött a horvát Janaf a Mollal

InfoRádió / MTI

Olajszállítási szerződést kötött a Janaf horvát olajvezeték-üzemeltető vállalat a Mol Nyrt.-vel - közölte a Hina horvát hírügynökség szerdán.

Az erre az évre hatályos szerződés 100 millió kuna (4201 millió forint) értékű nyersolaj szállítását teszi lehetővé a Molnak a Janaf vezetékrendszerének Omisalj-Gola szakaszán keresztül.

A Janaf a múlt hónapban több külföldi olajvállalattal is írt alá szerződést félmilliárd kuna értékű nyersolaj szállításáról.

A Mol nem erősítette meg a hírt, de egy februári befektetési prezentációjából kiderül, hogy a vállalat tavaly 1,2 millió tonna kőolajat szállított fel az Adriai-tengerről a Janaf olajvezetékein keresztül, erre az évre pedig körülbelül 1,5 millió tonna szállítását tervezi.

A horvát olajvezeték üzemeltető vállalat 2015-ben 726,7 millió kuna (30,5 milliárd forint) összbevételt könyvelt el, ami 48 százalékkal több, mint az előző év ugyanezen időszakában volt. Az említett időszakban 203,4 millió kuna (8,5 milliárd forint) nettó nyereséget ért el, kétszer annyit, mint 2014-ben.

Tavaly a Janaf alaptevékenység bevétele 657,4 millió kuna volt, ami 47,5 százalékkal nőtt 2014-hez képest. Csak külföldi eladásból 439,2 millió kuna bevételre tett szert, ami 63,4 százaléka az összbevételének, és 59,6 százalékkal növekedett 2014-hez képest.

A zágrábi székhelyű vállalat üzemelteti az 1974 és 1979 között megépült horvát olajvezetéket, amely hazai és külföldi felhasználók számára is lehetővé teszi a nyersolaj szállítását. Tevékenységének kisebbik részét az olaj és az olajszármazékok raktározása, valamint a folyékony rakomány átrakodása teszi ki.

A Janaf tagja a mediterrán olajipari csoportnak, a MOIG-nak (Mediterranean Oil Industry Group).

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018