eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mennyien kötnénk egészségbiztosítást?

A magyarok közel egyharmada kötne egészségbiztosítást a közeljövőben, és lenne hajlandó havi rendszerességgel néhány ezer forintot áldozni erre a célra - ismertette az InfoRádióval a Magyar Biztosítók Szövetsége számára készített kutatás eredményeit Gilyén Ágnes, a MABISZ kommunikációs vezetője.

A reprezentatív felmérésből az derült ki, hogy a megkérdezettek átlagosan négyféle biztosítási terméket ismernek - ezek a legnépszerűbb tömegtermékek mind a kötelezőgépjármű-felelősségbiztosítás, mind a lakásbiztosítás terén. Egy háztartás jellemzően átlagosan három-négyféle biztosítási termékkel rendelkezik - közölte Gilyén Ágnes.

Az is kiderült ugyanakkor, hogy nagyon nagy a zavar a fejekben az egészségbiztosításokat illetően. Ugyanis nagyon gyakran összekeverik a társadalombiztosítási ellátást az egészségbiztosítással vagy az életbiztosítással, a balesetbiztosítással vagy akár az egészségpénztár intézményével - tette hozzá.

Az derült ki a felmérésből, hogy a megkérdezettek közel egyharmada - 28 százaléka - tervezi azt, hogy köt egészségbiztosítást valamikor a közeljövőben. Ugyanakkor ennél jóval nagyobb arányban - közel 58 százalékban - nyilatkozta azt, hogy hajlandó lenne havi néhány ezer forintot - körülbelül 6900 forint havonta - valamilyen olyan egészségbiztosításra áldozni, amellyel biztosítani tudná a maga számára a szabad orvosválasztást, a várakozási idő nélküli ellátást, illetve a betegút megszervezését - emelte ki a kommunikációs vezető.

A válaszadók döntése az egészségügy helyzetével van összefüggésben. Meglepő volt, hogy a hálapénz nem a legnagyobb probléma a válaszadók számára - mindössze 4 százalékuk válaszolta azt, hogy ezt tartja a legsürgetőbb problémának az egészségügyben. A válaszadók 33 százaléka szerint a legnagyobb probléma a várólisták léte és azok hossza. Ezt követi az orvosok, ápolók számának a növelése, mint megoldandó, sürgető probléma - ezt a 27 százalék válaszolta. Ezután következik az egészségügyi intézmények állapotával kapcsolatos sürgető teendők, és csak ezt követi az összes többi - a hálapénz létezése, a műszerek elavultsága, stb. - ismertette Gilyén Ágnes.

A 40 és 49 év közöttiek a leginkább nyitottak arra, hogy egészségbiztosítást kössenek, és közülük is a magasabb iskolázottságúak - a diplomások -, illetve a magasabb jövedelműek hajlandóak, illetve képesek ilyen jellegű biztosítást kötni a közeljövőben - tette hozzá.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×