eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megkezdődik az IMF és a Világbank éves találkozója

Ma megkezdődik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank szokásos éves találkozója: 188 ország pénzügyminiszterei és jegybankárai gyűltek össze Limában, hogy megvitassák a klímaváltozással és a nyomott világgazdasági növekedéssel kapcsolatos kihívásokra adandó válaszokat.

A péntektől vasárnapig tartó rendezvényen Magyarországot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter képviseli.

Bár a világgazdasági recesszió forgatókönyve a jelenlegi helyzetben nem valószínű, a valutalap mégis nyugtalan. Maurice Obstfeld, az IMF fő közgazdásza szerint nem tűnik elérhetőnek a robusztus és összehangolt világgazdasági növekedés, különös tekintettel a világ második legnagyobb gazdasága, Kína teljesítményének lassulására.

Kedden közzétett előrejelzésében lefelé módosította a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó becslését a Nemzetközi Valutaalap. A világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) című kiadványban már csak 3,1 százalékos átlagos gazdasági növekedéssel számol a szervezet, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb tavalyinál és 0,4 százalékponttal marad el az áprilisi becsléstől. Az elemzés alapvető megállapítása szerint a fejlett világban tartósan mérsékelt a növekedés, a feltörekvő országokban pedig öt éve folyamatosan lassul.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a helyzetet nem jellemezné borúsnak, de a fejlett országok tartósan laza monetáris politikája pénzügyi sebezhetőségeket eredményező buborékokat keltett, különösen a feltörekvő piacokon. Lagarde felszólította a döntéshozókat, hogy támogassák a gazdasági növekedést, de "a gyorsan változó és bizonytalan világban" ügyeljenek a pénzügyi kockázatokra.

A perui tanácskozás vízválasztó lehet abból a szempontból, hogy napirenden marad-e az IMF öt éve, Dél-Koreában elhatározott reformja, amelynek értelmében növelnék a fejlődő országok - mindenekelőtt Kína - súlyát a fejlettek rovására. A történelminek nevezett változtatás azonban azóta is várat magára, elsősorban azért, mert az Egyesült Államok eddig sikeresen blokkolta azt. Áttörés ez ügyben Limában sem várható, de - mint azt az IMF egy neve elhallgatását kérő, magas beosztású tisztségviselője elmondta - "az év végéig jó lenne, ha kiderülne, milyen irányba megyünk tovább".

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×