eur:
393.8
usd:
367.74
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Az Apple új piacot szemelt ki magának

Az iPhone két korszerűsített modelljét, egy minden korábbinál nagyobb iPad-et és egy új Apple TV-verziót mutatott be szerdán San Franciscóban Tim Cook, az Apple vezérigazgatója.

A gyorsabb processzorokkal, 3D Touch, azaz 3D-s érintés funkcióval is ellátott, megerősített alumíniumtokba épített új iPhone 6 és iPhone 6s alapmodelljének tárolókapacitása 16 GB, de kapható 64 és 168 gigabájtos változatban is. A kamerák képfelbontása 12 megapixeles (összehasonlításképpen: a Samsung árul már 16 megapixeles készüléket, a Sony új telefonjának kamerája pedig 23 megapixeles lesz.)

Az Apple-készülékek elülső kamerájának felbontása a korábbi 1,2-ről 5 megapixelre nő. A videófelvételek minősége Ultra HD vagy 4k minőségű lesz.

A 3D Touch a képernyő gyengébb, erősebb lenyomásával újabb lehetőségeket nyit meg, például a szelfikamera gyors bekapcsolását, az útbaigazítás lekérését vagy egy-egy weblinknek a kereső beindítása nélküli előnézetét. A koncepció a márciusban piacra dobott Mac laptopok némelyikén és az Apple Watchon jelent meg először, Force Touch néven.

A szombattól előrendelhető új telefonok szeptember 25-én kerülnek az üzletekbe az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Kínában, Hongkongban, Japánban és Szingapúrban.

Az eddigieknél nagyobb, 12,9 hüvelykes képernyő-átmérőjű iPad Pro táblagéphez, amely két alkalmazás egyidejű futtatását is lehetővé teszi, új okos billentyűzet és egy Pencil elnevezésű képernyőérintő stylus készült.

Az Apple a Cisco Systemszel és az IBM-mel társult az iPad Pro előállításához, amelynek teljesítménye egy asztali számítógépéhez fogható, amely 1,8-szer gyorsabb az előző változatnál és amelynek akkumulátora 10 órán át kitart. De a cupertinói cég együttműködik a korábban rivális Microsofttal és az Adobe Systemsszel is.

Az új, 32 GB-os iPad bevezető ára 799 dollár lesz az Egyesült Államokban, ahol a táblagép novembertől lesz majd kapható. A Pencil ára 99, a billentyűzeté 169 dollár.

Tim Cook elmondta, hogy az Apple Watch-csal való fogyasztói elégedettség 97 százalékos. Az Apple a Hermes francia luxuscikkgyártóval dolgozik együtt az új kollekción, amelyen a Fecebook Messenger is hozzáférhető lesz. A digitális órákhoz eddig 10 ezer alkalmazás készült.

Az Apple TV új változata tvOS operációs rendszerű, Siri hangvezérlésű és app store is van rajta. A készülék 149 dollárba kerül. A Siri segítségével 15 másodpercre vissza lehet pörgetni a filmet, be lehet kapcsolni a feliratozást, és rá lehet kérdezni arra, hogy pontosan mit is mondott egy-egy szereplő.

A szélessávú internettel felszerelt amerikai háztartások 20 százalékában legalább egy streaming médialejátszó van, és az Apple már rég kiszemelte magának ezt a piacot. A streaming médiadobozok területén a Roku a piacvezető, az Egyesült Államokban 2014-ben eladott készülékek 34 százalékával, majd a Google-hoz tartozó Chromescast és az Amazon Fire TV-je következik. Az Apple TV doboza a negyedik.

Az elmúlt negyedévben az iPhone-ok adták az Apple 49,6 milliárdos bevételének csaknem kétharmadát. Egy évvel azután, hogy a cég megnövelte a telefonok kijelzőit, a bevételek 32,5 százalékkal nőttek az előző év hasonló időszakához képest.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×