eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma

Az Európai Bizottság tőkepiaci uniót javasol

Az Európai Bizottság tőkepiaci reformokat és tőkepiaci uniót javasol a tagállamoknak a jövő héten, remélve, hogy ezzel is növelhető a gazdaság finanszírozása - jelentette a Reuters hírügynökség.

Az EU pénzügyi biztosa, Jonathan Hill által jegyzett terv szerint EU-szerte egységesíteni kellene a tőkepiaci szabályokat, növelni kellene a vállalati hitelezés értékpapírosítását - vagyis a piaci vállalatfinanszírozás szintén piaci refinanszírozását -, és olcsóbbá kellene tenni a kisebb vállalatok tőzsdei megjelenését.

A tervnek számos ellenzője van, akik arra gyanakodnak, hogy a tőkepiaci unió közös felügyelettel jár majd, ám az ilyen ügyekben általában akadékoskodó brit kormány ezúttal támogatja az európai megoldást, amelyben nagyobb szerephez juthatnak a londoni City pénzügyi szolgáltatói.

A tervezet azt a hagyományos problémát orvosolná, hogy Európában a vállalati hitelezés háromnegyede bankhitel, és a finanszírozásnak csak negyede származik a tőkepiacról részvény- és kötvényeladás formájában. Az Egyesült Államokban körülbelül fordított az arány.

Szakértők egyebek közt a tőkepiaci finanszírozás akadályait is azok közé az okok közé sorolják, amelyek miatt az EU-ban évek óta apad a hitelezés, benne a vállalati hitelezés is, és az EU lemarad az Egyesült Államok mögött a 2008-09-es pénzügyi válság gazdasági következményeinek leküzdésében.

Az Európai Központi Bank tavaly év vége óta reklámot csinál a cégadósságot finanszírozó értékpapíroknak azzal, hogy vásárol ezekből, ha minőségüket megfelelőnek tartja. Ám az erre költött összeg eddig nagyon szerény volt. Közben végeérhetetlenül zajlik a szakmai vita, hogyan lehetne a csomagba gyűjtött követelésekkel támogatott, rendszerint nagy hozamú értékpapírokat átláthatóvá és ellenőrizhetővé tenni úgy, hogy ettől a piaci vonzerejüket ne veszítsék el, emlékezve arra, hogy a nagy pénzügyi válság egyik kiindulópontja éppen az ilyen, úgynevezett követeléssel fedezett értékpapírok (ABS) összeomlása volt.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×