INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Nem készül a takarékszövetkezeti vezetők leváltására az Integrációs Szervezet igazgatósága

Infostart / InfoRádió
Nem készül a takarékszövetkezeti vezetők leváltására az Integrációs Szervezet igazgatósága- tette közzé a szervezet azután, hogy sajtóban erről szóló találgatások jelentek meg.

Légből kapott, negatív hangulatkeltés, hogy a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete a takarékszövetkezeti vezetők leváltására készülne - áll a szervezet közleményében.

A sajtóban ugyanis megjelent, hogy ettől tartanak az érintettek, igaz, a cikkek szerint is ez csak szóbeszéd. A jogszabály ugyanis lehetőséget ad elvileg erre, azaz, hogy a többségi állami befolyás alá kerülő Takarékbank vagy az integrációs szerv igazgatósága felfüggesztheti a takarékszövetkezetek vezetőit, és új tisztségviselőket nevezhet ki.

A törvény elfogadása után megalakult az Integrációs Szervezet, a takarékoknál lezajlottak a közgyűlések, amelyeken elfogadták a részesedésükért cserébe a C típusú részvényt. A következő lépés a Takarékbank közgyűlése, amely várhatóan augusztus 27-én lesz, itt az új alapszabályt kell elfogadni, ennek tervezetét a napokban kaphatják meg a takarékszövetkezetek.

Az Integrációs Szervezet közleménye is felsorolja a feladatokat: így az elmúlt két hétben a szövetkezeti hitelintézetek limit feletti kockázatvállalásának ideiglenes felülvizsgálatával kapcsolatban alakított ki megfelelő folyamatokat, amelyek nem növelték a hitelezési tevékenységhez kapcsolódó bírálati időt.

A szervezet emellett kiválasztott és megbízott független könyvvizsgálókat, hogy állapítsák meg a Takarékbank egyes részvényosztályainak valós, piaci értékét, valamint, hogy értékeljék az állami tulajdon ellenértékét egy piaci befektető számára. A közlemény emlékeztet: a kormány a szövetkezeti hitelintézeti rendszer átalakítására minimálisan 100 milliárd forintot különített el.

Ez az összeg az integrált szövetkezeti hitelintézeti szektor szavatoló tőkéjét növeli majd, jelentősen javítva annak a tőkepozícióit és a hitelezésre fordítható összegek nagyságát. Az Integrációs Szervezet egyben felhívta a figyelmet arra is, hogy alakult egy tanácsadó testület, amelyben a takarékszövetkezeti átalakítás kormánybiztosa mellett a legnagyobb integráció, az OTIVA ügyvezető igazgatója és a Takarékbank vezetője vesz részt, azaz szerintük ez is bizonyítja, hogy a takarékszövetkezeti vezetőkre támaszkodva hajtják végre a rendszer reformját.


A címlapról ajánljuk