INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

KSH: decemberben nőttek az ipari termelői árak

InfoRádió / MTI
2012 decemberében a belföldi- és az exportár változás eredőjeként az ipari termelői árak 0,5 százalékkal voltak magasabbak az előző havinál és 1,8 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbiaktól. 2012 egészében az ipari termelői árak 4,3 százalékkal haladták meg az előző évit - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tavaly decemberben az ipar belföldi értékesítési árai harmadik hónapja csökkentek és 0,1 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző havinál, de a feldolgozó ipar területén 0,4 százalékkal nőttek. Az egy évvel korábbiakhoz képest a belföldi árak 0,8, a feldolgozó ipari ágazatok értékesítési árai 1,5 százalékkal emelkedtek. Az éves termelői áremelkedés 5,3 százalékos volt.

Az exportárak egy hónap alatt 1,0 százalékkal nőttek az előző két hónapban regisztrált csökkenés után, de 3,6 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbiaktól. Az egész év átlagában 3,6 százalékos volt az exportárak emelkedése. A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,9 százalékkal gyengült, az amerikai dollárhoz képest 1,2 százalékkal erősödött. A 2011 decemberében jegyzett árfolyamokhoz képest a forint az euróhoz mérten 6,3, a dollárhoz viszonyítva pedig 5,8 százalékkal erősödött.

A termelői árak decemberi növekedését a feldolgozóipari ágazatokban regisztrált árváltozások okozták, amelyek legnagyobb mértékben a járműgyártást, a gumi, műanyag és nemfém ásványi termék gyártását, valamint a textília, ruházat, bőr és bőrterméket érintették - közölte a KSH.

A címlapról ajánljuk