INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Akik hátat fordítottak az országnak

Infostart / InfoRádió
Gazdasági szakértők az év egyik legnagyobb veszteségének a Malév megszűnését említették, de hasonlóan fájó a magyar gazdaságnak, ha egy-egy nagyvállalat kivonul az országból, és 2012-ben volt példa erre is.

Kivonult Magyarországról a Bricostore barkácsáruház, ami nem csoda, hiszen a magyar fogyasztáscsökkenés legjobban a barkácspiacot viselte meg. Kilenc áruházat zártak be, és 600 dolgozót bocsátottak el.

2012 végére megszűntek a Match üzletek, az üzletlánc boltjait a Coop és a CBA vásárolta fel, így arról adatok nincsenek, hogy ez hány munkahely megszűnését jelentette. A Match hálózathoz tartozó Cora áruházakat pedig az Auchan vásárolta meg. Eladta magyarországi társaságát az Office Depot. Az áruházlánc az utóbbi 3 évben rendre masszív veszteséget termelt.

Szintén kivonult az országból a Crédit Agricole Bank, a magyarországi fióktelep már nem kötött új üzletet tavaly, csak a meglévő ügyfélállományt szolgálta ki, a bezárással mintegy 60 dolgozót bocsátottak el.

Egyelőre nem vonult ki a piacról, de esély van arra, hogy a Visa bankkártyatársaság is távozzon Magyarországról. Ha ez megtörténik, akkor egyetlen kártyatársaság maradna a magyar piacon, ami a monopolhelyzet kihasználását is jelentheti - aggódtak piaci elemzők, akik szerint a helyzet hatósági kezelése elengedhetetlen.

Bár magyar vállalatokról van szó, hasonlóan fájó, hogy a húsipar emblematikus cégei kerültek a csőd, illetve a felszámolás közelébe. A gyulai és a kapuvári húsgyárak az elmúlt években több milliárdos veszteséget halmoztak fel, mindkettő felszámolás alatt áll. És bajban a nagyjából ezer embert alkalmazó pápai húsüzem is.

Szerző: Panulin Ildikó

A címlapról ajánljuk