eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Akik hátat fordítottak az országnak

Gazdasági szakértők az év egyik legnagyobb veszteségének a Malév megszűnését említették, de hasonlóan fájó a magyar gazdaságnak, ha egy-egy nagyvállalat kivonul az országból, és 2012-ben volt példa erre is.

Kivonult Magyarországról a Bricostore barkácsáruház, ami nem csoda, hiszen a magyar fogyasztáscsökkenés legjobban a barkácspiacot viselte meg. Kilenc áruházat zártak be, és 600 dolgozót bocsátottak el.

2012 végére megszűntek a Match üzletek, az üzletlánc boltjait a Coop és a CBA vásárolta fel, így arról adatok nincsenek, hogy ez hány munkahely megszűnését jelentette. A Match hálózathoz tartozó Cora áruházakat pedig az Auchan vásárolta meg. Eladta magyarországi társaságát az Office Depot. Az áruházlánc az utóbbi 3 évben rendre masszív veszteséget termelt.

Szintén kivonult az országból a Crédit Agricole Bank, a magyarországi fióktelep már nem kötött új üzletet tavaly, csak a meglévő ügyfélállományt szolgálta ki, a bezárással mintegy 60 dolgozót bocsátottak el.

Egyelőre nem vonult ki a piacról, de esély van arra, hogy a Visa bankkártyatársaság is távozzon Magyarországról. Ha ez megtörténik, akkor egyetlen kártyatársaság maradna a magyar piacon, ami a monopolhelyzet kihasználását is jelentheti - aggódtak piaci elemzők, akik szerint a helyzet hatósági kezelése elengedhetetlen.

Bár magyar vállalatokról van szó, hasonlóan fájó, hogy a húsipar emblematikus cégei kerültek a csőd, illetve a felszámolás közelébe. A gyulai és a kapuvári húsgyárak az elmúlt években több milliárdos veszteséget halmoztak fel, mindkettő felszámolás alatt áll. És bajban a nagyjából ezer embert alkalmazó pápai húsüzem is.

Szerző: Panulin Ildikó

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×