eur:
389.41
usd:
364.53
bux:
68298.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ennyi megtakarítást hozhatnak a közös kórházi közbeszerzések

Éves szinten tízmilliárd forintos megtakarítás várható az állami fenntartásban lévő egészségügyi intézmények központosított közbeszerzései révén a következő egy-két évben - mondta Török Krisztina, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár elmondta: az állam által első körben átvett intézmények között mostanáig több mint 40 kórház csatlakozott a közös földgázbeszerzéshez. Ezáltal éves szinten egymilliárd forint megtakarítást tudtak elérni. A közös közbeszerzések egyre több intézmény bevonásával a többi területen is folytatódnak a telekommunikációtól a gyógyszerek beszerzéséig - közölte. Mint mondta, az egészségügyben az év végére már 60, majd rövid időn belül 80 kórház fog egységes kommunikációs rendszerbe tartozni.

Az államtitkár kiemelte: jelszava továbbra is a "mindent a bérekre". A többletbevételeket, s a rendszerben keletkezett tartalékokat a jövőben is az egészségügyben dolgozók motiválására fordítják majd - hangsúlyozta Szócska Miklós.

Török Krisztina kifejtette: a közös földgázbeszerzésnél a korábbi köbméterenkénti 126 forintos átlagár helyett sikerült 108 forintos áron szerződést kötniük. Ehhez a közös közbeszerzéshez jövő évre a többi intézmény is csatlakozhat. Az áramra a korábbi 25 forint/kilowattóra helyett 20,3 forintos áron sikerült szerződniük.

Ezek mellett három hatóanyagtartalmat érintően már a közös gyógyszerbeszerzésre is volt példa, méghozzá olyan készítményekből, amelyekből több országban hiány volt, Magyarországon viszont folyamatosan garantálni tudták a biztonságos betegellátást. Ezen egyedi importbeszerzések révén 20-25 százalékos megtakarítást értek el a kórházak számára.

A GYEMSZI főigazgatója elmondta, hogy az egészségügyben húsz éve most először mérték fel a kórházak gyógyszerközbeszerzését. Szerinte ez nem kis munkát jelentett, de ennek eredményeképp mostanra kialakult egy hatvan hatóanyagot tartalmazó lista, amelyet az Országos Gyógyszerterápiás Tanács is támogatott. Ennek alapján már egy-két héten belül kiírhatják a közös gyógyszerközbeszerzést. Ennek központosításától az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kasszájából finanszírozott gyógyszerköltségek 10 százalékos megtakarítását várja a GYEMSZI.

Török Krisztina kitért arra, hogy hamarosan az egészségügyi intézmények általános biztosításai terén is elkezdik előkészíteni a közbeszerzéseket.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×