eur:
388.88
usd:
360.34
bux:
68082.76
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Simor szerint ez kell a gyors kilábaláshoz

Banki hitelezés nélkül nincs gyors kilábalás - - hangsúlyozta a Portfolio.hu által szervezett Budapest Economic Forumon elhangzott előadásában Simor András jegybankelnök. Rámutatott: régiós összehasonlításban nem magas a külföldi tulajdon aránya a magyar bankrendszerben, és az elmúlt évtizedben nem korántsem nálunk volt a legmagasabb a bankok megtérülése.

A bankok állapota alapvetően határozza meg, hogy a hitelezés és a beruházások mennyiben járulnak hozzá a potenciális gazdasági növekedéshez - hansúlyozta Simor András. A jegybankelnök szerint a nemzetközi tapasztalatok bizonyítják, hogy a kilábalás mindig lassabb, ha azt nem támogatja a hitelezéssel a bankrendszer.

A "creditless recovery" bankválság esetén igazán fájdalmas.

Bankválságnak nevezhetjük, ha tömeges bankcsőd, a hitelezés leállítására kényszerítő tőkevesztés következik be. Ilyenkor az államok a bankrendszert támogatni szokták, aminek nem a bankrendszer megsegítése a célja (ez csak eszköz), hanem a gazdasági kilábalás, a növekedés gyorsítása. Nem csak rövid távon szerepelnek rosszabbul azok az országok, amelyekben nincs megfelelő hitelezés, hanem a hosszú távú trendet is kedvezőtlenül érinti.

Magyarországon magas a külföldi bankok aránya - szokták mondani Simor szerint. Rámutatott azonban, hogy a régiós országok között a magyar bankszektorban a legalacsonyabb a külföldi tulajdon aránya, amiből nehéz arra a következtetésre jutni, hogy a magas arány miatt ne lenne hitelezés Magyarországon. Ezzel szemben tény, hogy a külföldi bankok jelentős összegű tőkével segítették a bankokat.

Magas a magyar bankrendszer külföldi forrásokra való ráutaltsága, bár 2010 közepe óta jelentős forráskivonás valósult meg - mondta a jegybankelnök. A hitel/betét arány a balti országok kivételével a magyar bankrendszer a leginkább ráutalt a pénzpiaci, tőkepiaci, azon belül is külföldi forrásokra. Jelentős változás történt ugyanakkor az elmúlt években, hiszen 125 százalék közelébe csökkent már a hitel/betét arány.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×