INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

PSZÁF: még két napig lehet kérelmezni a jelzáloghitelek újrakötését

InfoRádió / MTI
Augusztus 31-ig kérelmezhetik bankjuknál jelzáloghitel-szerződéseik módosítását, újrakötését, vagy kiváltását azok a lakossági ügyfelek, akiknek a szerződése 2013 májusában, vagy azután jár le.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője elmondta: április elsejétől több jogszabály-módosítás is életbe lépett, amelyek célja a hitel konstrukciók árazásának átláthatóbbá tétele. Emlékeztetett: változás a többi között, hogy az április elseje után kötött jelzáloghitel szerződéseknél a pénzügyi intézmények a szerződésben rögzített kamatokon felül nem számíthatnak fel egyéb rendszeresen fizetendő kamat jellegű díjat vagy költséget, ha az ügyfél a szerződésnek megfelelően, határidőre törleszti hitelét.

A szabályok az ügyfél kérésére lehetőséget biztosítanak a hitelszerződés módosítására, újrakötésére vagy kiváltására a 2012 áprilisa előtt kötött szerződések esetén is, ha 2012 áprilisa után a futamidőből még több mint egy év van hátra. Binder István elmondta, hogy az új szerződés megkötéséhez szükséges dokumentumokat 60 napon belül kell benyújtani a hitelező intézménynek.

A címlapról ajánljuk