eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Megvonta Szlovénia elsőrendű besorolását a Moody's

Agresszív mértékű leminősítéssel megvonta Szlovénia elsőrendű "A" kategóriás államadós-besorolását a Moody's Investors Service, egyebek mellett a szlovén bankrendszer további feltőkésítési költségeire és a szlovén kormány finanszírozási forrásainak szűkülésére hivatkozva.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, csütörtök éjjel Londonban bejelentette, hogy három fokozattal, az eddigi "A2"-ről - a köztes "A3" és "Baa1" osztályzatok kihagyásával "Baa2"-re rontotta a szlovén kormánykötvény-kötelezettségek besorolását, és az új minősítésen is további osztályzatrontás lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A Moody's a lépés fő indokai között kiemelte azt a véleményét, hogy a szlovén bankrendszer további tőkepótlásra szorul, és ez erősíti az államra ebből háruló jövőbeni potenciális költségterhek növekedésének kockázatát.

Mindemellett a hitelminősítő elemzése szerint a szlovén kormány finanszírozási költségei is emelkednek, piaci hozzáférése pedig egyre korlátozottabb. Ezt jelzi, hogy Szlovénia egyre inkább függ a rövidebb futamidejű kibocsátásoktól, valamint a hazai bankoktól felvett finanszírozástól, a szlovén bankok viszont mind nagyobb mértékben kénytelenek igénybe venni az euróövezeti jegybank (EKB) finanszírozási forrásait

A Moody's közölte: az új szlovén adósosztályzaton érvényben hagyott negatív kilátás tükrözi a cég azon véleményét, hogy Szlovénia, mint szuverén adós finanszírozási kihívásai és a pénzügyi szektorból eredő kockázatok jelentősek.

A romló makrogazdasági környezet erősíti ezt a kockázatot, és emiatt felmerül az a lehetőség is, hogy Szlovénia esetleg külső segítségre szorul - áll a Moody's elemzésében.

A cég a makrokörnyezet romlásával kapcsolatban kiemelte, hogy a szlovén gazdaság tavaly ismét recesszióba került, a hazai össztermék (GDP) értéke 0,2 százalékkal csökkent. A Moody' előrejelzése szerint a helyzet az idén jelentősen tovább romlik: a cég 2012 egészében már 2 százalékos GDP-mínuszt valószínűsít Szlovéniában.

A hitelminősítő közölte: véleménye szerint ebben a környezetben az országot a pénzügyi sokk egyre nagyobb kockázata fenyegeti.

Mások sem úszták meg

A Moody's az utóbbi időben egymás után jelent be negatív hitelminősítői lépéseket euróövezeti országokkal kapcsolatban.

A cég a múlt hónapban Olaszországtól vonta meg az addigi elsőrendű "A" kategóriás adósminősítést, az olasz gazdaság és az euróövezeti periféria egészének adósminőségi eróziójával és finanszírozási kockázataival indokolva a lépést.

A hitelminősítő nem sokkal később leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Németország lehetséges legjobb, "Aaa" szintű kormánykötvény-osztályzatának kilátását, az euróövezeti adósságválság "egyre bizonytalanabb" kimenetelére és a görög eurótagság megszűnésének megnövekedett kockázatára, illetve az e fejleményből Németországra háruló potenciális költségekre hivatkozva.

A Moody's a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként adott negatív kilátást az euróövezeti adóskockázati megítélés szempontjából alapmércének tekintett német szuverén adósosztályzatra.

A cég Németország mellett Hollandia és Luxemburg ugyancsak "Aaa" szintű államadós-besorolásainak kilátását is negatívra rontotta.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×