eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hogyan javíthat Magyarország a róla kialakult képen?

A magyar kormány tartja a hiánycélt, azonban ezt a nemzetközi befektetőkben még jó kommunikációval tudatosítani kell - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese.

Ha Görögországban probléma van, akkor gyengül az euró és gyengül a forint is. A forint azonban ilyenkor paradox módon az euróhoz képest is gyengül - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese.

"Magyarországot sajnálatos módon az úgynevezett sérülékeny gazdaságok közé sorolják, amelynek olyanok a gazdasági mutatói, hogy különösen kitett egy ilyen válsághelyzetnek. Ez nem teljesen van így, mert Magyarország számos gazdasági mutatója sokkal jobb, mint amilyennek összességében tekintik. Most olyan a közhangulat, hogy Magyarországra ilyenkor azt mondják, hogy félig üres a pohár, nem azt mondják, hogy félig teli. Ezen kellene változtatnunk" - mondta Borbély László András.

Szerinte az, hogy Magyarország tartja a hiánycélt, még nem ment át eléggé a nemzetközi köztudatba.

"Tényszerűen tartotta a célokat a magyar kormány. Viszont az előrejelzésekben - legalábbis eddig - például, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap vitatta a magyar költségvetési és adóssági számokat. Most fordult elő az a helyzet, hogy az Európai Unió elfogadta a magyar költségvetésre vonatkozó számokat" - magyarázta.

Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese elmondta: a kormány szívós munkával és nagyon megfontolt kommunikációval javíthat a Magyarországról kialakult képen.

"Most jelentős változás következett be Magyarország és az Unió kapcsolatában. Elfogadták, hogy a megfelelő intézkedéseket megtette, illetve meg fogja tenni Magyarország. Újdonság az is, hogy azt mondják: a költségvetési prognózisaink jók. A magyar kormány tartja az ígéreteit, és mind 2012, mind 2013-ban három százalék alatt lesz a költségvetési hiány" - fogalmazott.

Borbély László András hozzátette: Magyarország ezzel benne van abban az öt országban, amelyeknél a GDP-hez mért államadósság aránya idén is és jövőre is csökkenni fog.

Hangsúlyozta azt is, hogy nemcsak most fontos a forint euróhoz viszonyított árfolyama, de kiemelten fontos szerepe lesz akkor is, amikor Magyarország be akar majd lépni a monetáris unióba.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×